Eko Bistrc bo nad čistim okoljem bdel kot ris

Z novim letom je na Bistriškem zaživelo novo društvo, ki se kot prvo v občini ukvarja z okoljsko in ekološko problematiko. Društvo Eko Bistrc je zraslo iz istoimenske civilne iniciative, ki je združila krajane v prizadevanju za sodelovanje v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja tovarne Lesonit.

“Z društvom želimo resneje pristopiti k reševanju okoljske problematike,”   pravi predsednica Mojca Mejak. Foto: Studio Avenir
“Z društvom želimo resneje pristopiti k reševanju okoljske problematike,” pravi predsednica Mojca Mejak. Foto: Studio Avenir

ILIRSKA BISTRICA > ”Čas je, da se tudi na Bistriškem bolj organizirano začnemo ukvarjati z okoljsko problematiko, ki je ena glavnih tem današnjega sveta in tudi naše občine. Odločili smo se, da bomo oblikovali društvo, saj so bile sedaj na temo okolja oblikovane le civilne iniciative, ki niso imele želenega učinka. Z društvom želimo resneje pristopiti k reševanju okoljske problematike,” pravi predsednica društva Mojca Mejak.

V društvu se bodo ukvarjali tudi s problematiko Lesonita, ki načrtuje povečanje proizvodnje. (foto: Tina Milostnik Valenčič)

Društvo je sicer nastalo iz istoimenske civilne iniciative, ki se je rodila ob nameri pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja bistriškega Lesonita za povečanje proizvodnje za 30 odstotkov. 65 krajanov si pod okriljem iniciative namreč skuša izboriti položaj stranskega udeleženca v postopku pridobivanja omenjenega dovoljenja, o čemer bo odločila državna agencija za okolje. Medtem je že znano, da sta status stranskega udeleženca v postopku pridobili okoljski organizaciji Eko krog in Alpe Adria Green.

Logotip društva Eko Bistrc predstavlja ogroženega risa, ki bdi nad štirimi naravnimi elementi, vodo, zrakom, zemljo in ognjem.

Namen novega društva Eko Bistrc je sicer delovati širše, se zavzemati za čisto okolje, osveščati prebivalce o onesnaženosti okolja, se povezovati s strokovnjaki in okoljskimi organizacijami na nacionalni in mednarodni ravni.

Vse to odseva tudi nov logotip društva, ki ga je za Eko Bistrc oblikoval Marjan Krebelj iz Studia Avenir in predstavlja risa, obdanega s štirimi osnovnimi naravnimi elementi (voda, zrak, zemlja in ogenj). “Ris je ogrožena vrsta, obenem pa je čuvaj čiste in neokrnjene narave. Tako kot si moramo prizadevati za njegov obstoj in ga ščititi pred izumrtjem, moramo ščititi tudi okolje,” je še poudarila Mejakova.


Najbolj brano