Mogoče pa 1. januar prinaša rešitev

Potem ko George Michael odpoje Last Christmas, Lennon in Yoko Ono v svoji božični še zadnjič zagotovita, da je vojne konec, če si tega le želimo, Band Aid vpraša, ali reveži po svetu sploh vedo, da je božič (in se mi znova vprašamo, zakaj ga sploh potrebujejo) ... se zdi, da ostane za konec leta le še Silvestrski poljub, ki je letos z Alfijem Nipičem na covidnem oddelku praznoval 50 let. Seveda pa je pesmi o vstopu v novo leto mnogo več in mnoge med njimi prinašajo tehtna, globoka sporočila.

Alfi Nipič: Silvestrski poljub, 1971

Ni jih malo, ki se pridušajo, da bi bil Silvestrski poljub svetovni hit, če bi zazvenel v angleščini. Glasbo za zimzeleno popevko, ki prav danes praznuje abrahama, je prispeval skladatelj in dirigent Jože Privšek (1937-1998), medtem ko je besedilo Dušan Velkaverh (1943-2016) napisal po lastnih izkušnjah: tudi sam je bil zaljubljen v dekle, ki jo je smel poljubiti samo za silvestrovo, ne da bi kdaj izvedela, kako zelo jo skrivaj ljubi. Po prvotnih načrtih naj bi Silvestrskemu poljubu glas posodila Elda Viler, nakar jo je na silvestrovo leta 1971 krstil Alfi Nipič, v vnaprej posneti televizijski oddaji pospremljen s Plesnim orkestrom RTV Ljubljana.

Pred nekaj dnevi se je 77-letnemu pevcu pri tej uspešnici pridružilo osebje Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ne, niti koronavirus ne more do živega pesmi, ki jo Alfi prepeva že pol stoletja, na željo poslušalk in poslušalcev tudi spomladi, poleti, jeseni ... Razen 1. novembra.

50

let danes praznuje popevka Silvestrski poljub

Rani mraz: Prvi januar, 1979

Za eno večjih razočaranj leta, ki se izteka, je 19. februarja poskrbel Đorđe Balašević - tega, da nam bo kar tako umrl, pa od njega res nismo pričakovali. Vojvodinski kantavtor na tudi štiri ure dolgih - pa vselej prekratkih - koncertih ni skoparil z zimzelenimi melodijami, mojstrskimi metaforami, melanholijo, humorjem ... V božičnem vzdušju je rad zapel toplo Badnje veče, poslušalke in poslušalce je še posebej ganil s trpko ljubezensko Ne volim januar, v živo pa žal nismo dočakali biserčka, ki ga je posnel že na začetku glasbene poti, v skupini Rani mraz, znani po generacijski himni Računajte na nas, uspešnicah Prva ljubav, Oprosti mi Katrin, Panonski mornar ...

Balaševićeva novoletna pesem zveni kot zasukan Silvestrski poljub: on in ona se ljubita, a novega leta ne čakata drug ob drugem. Če bi lahko, bi se poljubila, pa ne gre. Nista več skupaj. Njemu nekje v hribovju družbo dela pijača, ona je s tovarišijo, da, ob njej je tudi “on” ... Telefonski dialog, med katerim sogovornika ob spominih greje upanje, da “mogoče novi januar prinaša rešitev”, z avtorjem zapoje soustanoviteljica skupine Verica Todorović.

Đole se nam oglaša le še s posnetkov in seveda iz lepih spominov, še zmeraj pa igrajo in prepevajo njegovi tovariši tamburaši, s katerimi je najraje nastopal. Te dni nam srečno novo leto želijo v videospotu pesmi Sve najbolje, podpisane s priimkom Balašević - napisala jo je mojstrova hči Jelena Beba. Nič ni treba kupovati, najlepši dar je objem ljubljene osebe, slišimo. Jabolko včasih ne pade daleč od drevesa.

Lucio Dalla: L'anno che verrà, 1979

Popevka L'anno che verrà (dobesedno: leto, ki prihaja) so poslušalci posvojili pod naslovom Caro amico, ti scrivo (Dragi prijatelj, ti pišem), zato marsikdo pozablja, da je to pesem o novem upanju ob koncu leta. V njej Lucio Dalla (1943-2012), avtor glasbe in besedila, oddaljenemu prijatelju pove, da v tem času nekaj ni v redu. V letu, ki se izteka (govoril je o letu 1978, v katerem je umrl Aldo Moro, mafijsko podzemlje pa je širilo tesnobo po vsem polotoku ...), pravi, “da se gre malo ven zvečer, tudi med prazniki” ... A “po televiziji so povedali, da bo novo leto prineslo preobrazbo in vsi jo že pričakujemo”. Zveni znano? Ob covidu in uradni obletnici izida so mnogi v skladbi videli vizionarstvo. A zanimiv je tudi del, v katerem Dalla napoveduje, da “bo kar trikrat božič in vsak Kristus bo sestopil s križa”, da “se bo vsak lahko ljubil, kakor mu drago, in tudi duhovniki se bodo lahko poročili, vendar le pri določenih letih” ... Predvsem pa Dalla pove, kako pomembno je vztrajati, upati, biti prisoten, “vidiš, kako pomembno je, da sem v tem trenutku tudi jaz”, le posameznik, kot vsak lahko v letu, ki prihaja, naredi razliko.

U2: New Year's Day, 1983

“I will be with you again!” (spet bom s tabo) po svetu grmi vsakega 1. januarja, pa čeprav je New Year's Day irskega benda U2 vse prej kot klasična novoletna viža. Pevec Bono jo je napisati po poroki z Ali Hewson (prihodnje poletje bosta praznovala 40-letnico zakona), poleg ljubezni pa ga je navdihnilo poljsko sindikalno gibanje Solidarnost. Prav zato so poslušalci v Chorzówu med to pesmijo leta 2005 in spet štiri leta pozneje med koncertom bend ganili, ko so s pomočjo rdeče in bele na stadionu pričarali poljsko zastavo.

S prvim singlom tretjega, zvočno in besedilno udarnega albuma War (1983), zaznamovanega z vojnami in nemiri v svetu, se je bend prvič povzpel na ameriško lestvico in prodrl med deset naj hitov v Veliki Britaniji. Pomagal je MTV-jevsko uspešen videospot, ki ga je Meiert Avis posnel na Švedskem. Pevec Bono, kitarist in pri tej skladbi tudi klaviaturist Edge, basist Adam Clayton in bobnar Larry Mullen Jr. so se v ostrem mrazu in snegu radi odrekli vsaj možnosti jezdenja - v videu na konjih namesto njih dirjajo štiri zamaskirane švedske najstnice.

Hamo & Tribute 2 Love: Vse lepo za vse, 2021

Priljubljeni slovenski rokerji Hamo & Tribute 2 Love so konec novembra izdali morda svojo najbolj politično skladbo doslej, vsekakor pa najbolj politično prednovoletno ali že kar novoletno popevko pri nas, naslovljeno Vse lepo za vse. Kdor se ob tej trditvi muza, češ da gre za zgolj za še enega v nizu poskusov sestaviti všečno praznično popevko, ki se bo vrtela iz leta v leto v tem s prisilno srečo naphanem obdobju, morda ni živel v Sloveniji leta 2021. Gotovo bo zvenelo žalostno, a zaželeti vse lepo za vse, kot poje Matevž Šalehar - Hamo, je v deželi, kjer smo se po delitvi na partizane in domobrance začeli deliti še na cepljene ovce in necepljene ovce, domala prevratniško, če ne disidentsko dejanje ... Vse lepo za vse je pravzaprav rešitev. V vsakdanje življenje pa jo bo moral spraviti vsak sam.


Najbolj brano