Prepovedano silvestrovo Slovence pognalo na Hrvaško

Prepoved silvestrovanj na prostem mnogih Slovencev očitno ne prepriča, da bi novo leto pričakali doma, v krogu najbližjih. Številni nameravajo namreč praznike in najdaljšo noč v letu preživeti pri južnih sosedih. O izpeljavi silvestrovanj na Hrvaškem se lahko vsako mesto odloča samostojno in marsikje na ta račun pričakujejo več tisoč gostov. Tudi Slovencev.

Na Hrvaškem novoletne stojnice niso prepovedane, prav tako ne 
silvestrovanja na prostem. Foto: David K. - Foto Luigi Opatija
Na Hrvaškem novoletne stojnice niso prepovedane, prav tako ne silvestrovanja na prostem. Foto: David K. - Foto Luigi Opatija

HRVAŠKA > Ker letos doma večinoma ne bo ne ognjemetov ne silvestrovanj na prostem, si mnogi Primorci želijo preživeti najdaljšo noč v letu pri sosedih. Na Hrvaškem bodo namreč pogoji za praznovanje mnogo bolj sproščeni. Marsikje bodo potekala silvestrovanja na prostem, že v dneh pred novim letom so po mnogih mestih za obiskovalce odprti božično-novoletni sejmi, stojnice in množica drugih dogodkov.

“Posamezna mesta na Hrvaškem so se samostojno odločala, ali bodo silvestrovanja na odprtem organizirali in na kakšen način,” je pojasnila strokovna sodelavka Hrvaške turistične skupnosti Tanja Vidmar Petković. Prav tako so dovoljena praznovanja v hotelih in gostinskih lokalih, ki bodo na silvestrovo dovoljena do 2. ure zjutraj.

Željka Stašić

projektna menedžerka Turističnega združenja mesta Opatija

“Za silvestrovo bo v Opatiji odprtih 22 hotelov, pripravlja se kar nekaj večernih silvestrovanj na prostem. Za udeležbo na silvestrovanju na prostem bo treba obvezno pokazati covidno potrdilo.”

V hotelih in restavracijah se o PCT odločajo posamično

Seveda bo pri tem treba upoštevati epidemiološke ukrepe. Za silvestrovanja na prostem je namreč treba poleg obveznega covid potrdila zagotoviti štiri kvadratne metre prostora na osebo. Kar zadeva hotele in gostinske obrate, pa se o pogoju PCT vsak subjekt odloča posamezno in skladno z epidemiološkimi navodili, je pojasnila Tanja Vidmar Petković. “Vsekakor je treba poudariti, da je - ne glede na obvezo izkazovanja covid potrdila v določenih objektih - slednje obvezno pri vstopu na Hrvaško oziroma pri prestopanju meje,” še poudarja.

Da novoletna Hrvaška očitno privlači Slovence, posebej Primorce, potrjujejo tudi v domačih turističnih agencijah. “Letos se ljudje večinoma odločajo, da bodo novoletne praznike preživeli v domačih krajih, večinoma na smučiščih. Izjemno veliko pa je povpraševanja po preživljanju počitnic ali novega leta na Hrvaškem. Predvsem v Istri, največ v Poreču,” pojasnjujejo v ilirskobistriški turistični agenciji Oaza.

Zaželene destinacije so tudi Reka, Pulj in Opatija. Kot nam je pojasnila družina iz sežanske občine, bodo letos namesto na smučanje raje odšli do Zagreba, spotoma pa še do Reke.

Ponekod odpovedi, drugje razkošna silvestrovanja

Na Reki so, prav tako kot v Pulju, po podatkih Hrvaške turistične skupnosti zaradi epidemije sicer odpovedali silvestrovanja. Bodo pa ta potekala v marsikaterem drugem mestu. V Opatiji, priljubljeni destinaciji marsikaterega Primorca, bodo, denimo, v novo leto vstopili posebej razkošno. “V pričakovanju novega leta bo v Opatiji odprtih 22 hotelov. Na zadnji dan starega leta pa je v pripravi kar nekaj večernih silvestrovanj na prostem, vključno z otroškim silvestrovanjem, ki se bo odvilo opoldne. Za udeležbo na silvestrovanju na prostem bo treba obvezno pokazati covidno potrdilo,” je pojasnila projektna menedžerka Turističnega združenja mesta Opatija Željka Stašić.

Pester program z veliko dobre glasbe, čestitko župana ter z odprtjem kopalne sezone 2022 pripravljajo tudi na prvi dan novega leta. “Pričakujemo, da bo Opatijo v novem letu izbralo okrog 2500 ljudi, ki bodo prenočili v mestu, poleg tega pa še več tisoč obiskovalcev novoletnih prireditev,” dodaja Stašićeva.

Od začetka adventa do sedaj so v mestu ustvarili več kot 30.000 nočitev z gosti predvsem iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije in Slovenije. “Temu številu je treba dodati še več deset tisoč dnevnih gostov, ki so si prišli ogledat letošnjo opatijsko pravljico,” je pojasnila Stašićeva. Mesto so namreč odeli v tisoče lučk in svetlobnih dekoracij, obiskovalcem pa sta na voljo tudi pestra kulinarična ponudba ter zabavni program.

Lani sicer silvestrovanj na Hrvaškem zaradi epidemije ni bilo, je pa samo v Opatiji novo leto 2020 pričakalo približno 800 Slovencev.

Koliko Slovencev se bo sicer udeležilo silvestrovanj in preživelo praznike na Hrvaškem, bodo v Hrvaški turistični skupnosti prešteli po praznikih. Vse goste pa pozivajo, da “kljub temu, da se približujemo najdaljši in najbolj zabavni noči v letu, ne pozabimo na ostalih 364 dni v letu ter da mislimo predvsem na svoje zdravje in zdravje ostalih,” še poudarja Tanja Vidmar Petković.


Najbolj brano