Neverjetna najdba - z morskega dna potegnil delujoč telefon

Jože Orešnik iz Šentjanža pri Sevnici je proti koncu oktobra med potapljanjem na Debelem rtiču našel z algami precej zaraščeno plastično torbico, v kateri se je skrival popolnoma suh iphone 12. Po malce zapletenem postopku zaradi varovanja osebnih podatkov je naposled prišel do njegovega lastnika, znanega koprskega fotografa Jake Ivančiča, ki je telefon v začetku julija izgubil med supanjem.

Jože Orešnik (levo) in Jaka Ivančič po “uradni” predaji telefona, ki 
je kar štiri mesece počival na morskem dnu na območju Debelega 
rtiča.
Jože Orešnik (levo) in Jaka Ivančič po “uradni” predaji telefona, ki je kar štiri mesece počival na morskem dnu na območju Debelega rtiča. 

DEBELI RTIČ “Gre za neverjetno zgodbo s srečnim koncem,” je povedal Jože Orešnik, ki se je celo poletje kopal in potapljal na območju Debelega rtiča. Tistega poznega oktobrskega dne je njegovo pozornost pritegnil majhen kup, prekrit z mivko. Ko je prišel do dna in odmaknil mivko, je našel z algami popolnoma poraščeno plastično torbico. “Šele ko sem torbico umil, sem ugotovil, kaj je bilo pravzaprav v njej. Popolnoma suh telefon,” je povedal Orešnik in dodal, da če bi torbica padla malce bolj vstran, med alge, bi jo te verjetno prerasle in je ne bi nihče več našel.

Kako je prišel do lastnika?

Najdba mu ni dala miru in začel je iskati poti, kako priti do lastnika. Najprej je poskušal preko sim kartice, ki je bila od A1, a pri mobilnem operaterju mu niso mogli pomagati, ker gre za predplačniško kartico. Malce kasneje je zasledil številko na vratcih, kjer je shranjena sim kartica, in se s tem podatkom ponovno odpravil do A1. Na podlagi te številke pa je mobilni operater lahko ugotovil, kdo je lastnik, a zaradi varovanja osebnih podatkov je ta moral najprej poklicati lastnika, če dovoli, da predajo njegov kontakt tretji osebi. Po klicu zaposlenega iz poslovne enote A1 iz Krškega je Jaka Ivančič presenečeno ugotovil, da njegov iphone 12 vendarle ni izgubljen.

“Ta telefon mi je usojen”

“Najprej sem mislil, da me kličejo zaradi kakšne akcijske ponudbe, a kmalu sem ugotovil, kam pes taco moli. Zaposlenemu sem natančno opisal, kako sem izgubil telefon in ko sem ga prepričal, da je najdeni iphone res moj, me je vprašal, ali lahko mojo telefonsko številko posreduje najditelju, kar sem seveda dovolil,” razlaga Ivančič.

Čez nekaj časa ga je poklical Jože Orešnik in mu povedal, da je našel njegov telefon in da bi mu ga rad vrnil. “Ponudil sem mu nekaj denarja v zahvalo in se zmenil, da mi ga pošlje po pošti,” dodaja Ivančič. A naslednji dan ga je Orešnik ponovno poklical in mu dejal, da se mu zdi, da mu je ta telefon usojen. Ivančiča je vprašal, če mu ga je pripravljen prodati. Ivančič je medtem seveda že nabavil nov telefon in starega, ki ga je pred izgubo imel samo en mesec, ni potreboval več. Zmenila sta se za simbolično ceno in pred kratkim opravila predajo dokumentov in ponastavila telefon. “Telefon deluje brezhibno in je brez kakršnekoli vidne okvare, kar je neverjetno,” je še dodal Ivančič. Kakovostna, nepredušno zaprta plastična torbica očitno dela prave čudeže na morskem dnu.


Najbolj brano