Kitara, vir sprostitve in samozavesti

Dvanajstletna kitaristka Hana Praprotnik iz Belskega pri Postojni se je letos spomladi prvič udeležila državnega tekmovanja Temsig in presenetila z zlato plaketo ter drugo nagrado v svoji starostni kategoriji.

Hana Praprotnik zelo rada igra kitaro, ne ve pa še, ali se ji bo 
posvetila tudi poklicno.  Foto: Andraž Gombač
Hana Praprotnik zelo rada igra kitaro, ne ve pa še, ali se ji bo posvetila tudi poklicno.  Foto: Andraž Gombač

Sedmošolka Hana Praprotnik, ki v Postojni obiskuje Osnovno šolo Antona Globočnika, se kitaro uči že od tretjega razreda, vseskozi pri profesorici Nataši Črnugelj. Za ta instrument jo je navdušila starejša sestra, ki se uri v igranju akustične kitare. In čeprav je njun oče v otroštvu igral harmoniko, je Hana raje izbrala klasično kitaro in se vpisala na Glasbeno šolo Postojna. Zdaj pa upa, da bo zanjo navdušila še mlajšega bratca.

Po štirih letih pouka kitare se je z učiteljico prvič odločila, da se preizkusi na tekmovanju in, čeprav so bile priprave tudi - ali morda predvsem - zaradi karantene zelo naporne, je z rezultati zelo zadovoljna. Pa ne le z zlato plaketo in drugo nagrado, temveč predvsem s tem, da se je ob pripravah, ki so veliko časa žal potekale zgolj preko video klicev, izjemno veliko naučila. Poleg tega pa se je po naravi bolj plaha in nič kaj zgovorna učenka v tem času, ko je imela veliko dodatnih ur pouka, zbližala s svojo učiteljico, se sprostila, znebila sramežljivosti in se odprla navzven. Pridobila je tudi na samozavesti. Tako je “… na videz nežna in krhka deklica za tekmovanje zbrala ves pogum in v tistem trenutku dala res vse od sebe ter zaigrala, kot je najbolje znala”, je povedala njena učiteljica. Z rezultatom je presenetila tako sebe kot tudi družino in učiteljico. S preprostim in iskrenim značajem zna o sebi spregovoriti sproščeno in zelo stvarno.

Mlada postojnska kitaristka v radijski oddaji s skladbami iz tekmovalnega sporeda

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili Hani Praprotnik v izvedbah del španskih skladateljev Francisca Tarrege in Fernanda Sora, v kratkem odlomku pa tudi kot članici Kitarskega orkestra GŠ Postojna.

Pravi, da še ne more presoditi, ali ji je v prihodnosti usojen poklic kitaristke, ve pa, da jo trenutno od vsega najbolj veseli kitara, ker jo sprošča, ker ji zapolnjuje prosti čas, ker nanjo lahko zaigra karkoli. “Klasične” skladbe se ji trenutno zdijo prezahtevne, zato raje igra tiste, ki ji omogočajo tudi nekaj svobodne, lastne ustvarjalnosti ali improvizacije.

Svojega najljubšega kitarista trenutno še nima, saj si za poslušanje glasbe posnetke poišče kar na spletu, kjer pač najde izvedbe skladb, ki jih tudi sama igra. Rada jim prisluhne, ne glede na to, kdo je izvajalec. V prostem času pa rada sliši tudi kako popevko. Sicer pa ji domača vasica Belsko nudi veliko sprehodov v naravi; z bratcem ali s psičkom … Zelo rada tudi poje, zlasti v šolskem pevskem zboru, ki ga vodi Barbara Dolgan. Petje v zboru ji poleg sprostitve nudi zabavo in zanimivo družbo. Prav tako se na glasbeni šoli rada druži z drugimi kitaristi, ki pod vodstvom Maje Vrbnjak muzicirajo v Kitarskem orkestru Glasbene šole Postojna.

Čeprav ima zelo rada kitaro in čeprav je profesorica Nataša Črnugelj prepričana, da “se bo, če bo še naprej tako motivirana, razvila v zelo dobro kitaristko”, se še ni odločila, ali bo nadaljevala šolanje na srednji stopnji. Trenutno si želi postati vzgojiteljica, a tudi želje se z leti spreminjajo … Je pa prepričana, da si bo, ne glede na poklic, vedno vzela veliko prostega časa tudi za kitaro.

Morda pa bo zanjo navdušila tudi otroke v vrtcu?!

Lea Hedžet, Radio Koper


Najbolj brano