Čeferin napovedal novo kandidaturo za predsednika Uefe

Aleksander Čeferin je v pogovoru za Politico napovedal, da se namerava leta 2023 potegovati za nov mandat na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa). Hkrati je tako v luči super volilnega leta v Sloveniji, državnozborskih, predsedniških in lokalnih volitev leta 2022, znova zavrnil morebiten vstop v slovensko politiko.

Aleksander Čeferin je  v pogovoru za Politico  znova izrazil skrb 
glede stanja v Sloveniji. “Še nikoli nismo bili tako razdeljeni. Nikoli 
ni bilo toliko napetosti. A to bodo morali rešiti Slovenci in ne 
Evropska unija.” Foto: STA
Aleksander Čeferin je v pogovoru za Politico znova izrazil skrb glede stanja v Sloveniji. “Še nikoli nismo bili tako razdeljeni. Nikoli ni bilo toliko napetosti. A to bodo morali rešiti Slovenci in ne Evropska unija.” Foto: STA

NYON > Aleksander Čeferin vztraja, da nima ambicij vstopiti v slovensko politiko. “Moje skromno mnenje je, da lahko tukaj veliko bolj pomagam svetu kot s političnega položaja v Sloveniji,” je dejal za Politico in potrdil, da si bo leta 2023 prizadeval za še en mandat na vrhu Uefe.

“V Sloveniji še nikoli nismo bili tako razdeljeni”

Ob tem je v pogovoru za portal sicer znova izrazil skrb glede stanja v Sloveniji. “V Sloveniji še nikoli nismo bili tako razdeljeni. Nikoli ni bilo toliko napetosti. Nikoli ni bilo toliko žalitev prek družbenih omrežij in drugih medijev, ki so očitno mediji politične stranke,” je dejal. “To je zaskrbljujoče, a to bodo morali rešiti Slovenci in ne Evropska unija.”

Svetovno prvenstvo vsaki dve leti? “Populistično sranje”

Čeferin je še enkrat ponovil tudi svoje zelo kritično in odklonilno stališče do predloga Mednarodne nogometne zveze (Fifa), da bi svetovno prvenstvo v nogometu namesto na vsake štiri prirejali na dve leti. Prvi mož Uefe je predlog, kot navaja Politico, označil za “populistično sranje”, ki bi škodilo evropskim nogometnim zvezam in “kanibaliziralo” ženski nogomet.

“Svetovno prvenstvo, ki bi potekalo dvakrat na leto, je politična poteza, ker Fifa poskuša oslabiti evropske zveze, jim vzeti denar in ga razdeliti drugam, ker je to politično privlačno. To je za nas popolnoma nesprejemljivo,” je pojasnil stališče Uefe v intervjuju na sedežu Uefe v Nyonu ob Ženevskem jezeru.

Sedmi na seznamu “motilcev”

Politico je Čeferina ta mesec uvrstil na svoj seznam 28 najbolj vplivnih oseb v Evropi v preteklem letu. V kategoriji “motilcev”, ki s svojim pristopom spreminjajo ustaljen način delovanja na določenem področju, je zasedel sedmo mesto.

Kot je v obrazložitvi zapisal Politico, je bil Slovenec “v središču bitke glede prihodnosti najbolj priljubljene prostočasne dejavnosti na svetu”. Potem ko se je postavil po robu nekaj največjim klubom v Evropi glede ustanovitve superlige, 54-letnik zdaj zavrača predlog Fife, da bi organizirala svetovno nogometno prvenstvo vsaki dve leti, je še dodal Politico.


Najbolj brano