Dragocena popotnica v življenje

V Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS Vipava) so pred zaključkom pet letnega projekta dodatnega usposabljanja za mladostnike s posebnimi potrebami. Z delom v njem ustvarjenih prazničnih izdelkov so skupaj s sošolci obogatili tradicionalno praznično stojnico.

Izdelke učencev CIRIUS Vipava  je še mogoče naročiti prek spleta in 
s prostovoljnimi prispevki obogatiti šolski sklad. Foto: Katarina R.Kavčič
Izdelke učencev CIRIUS Vipava je še mogoče naročiti prek spleta in s prostovoljnimi prispevki obogatiti šolski sklad. Foto: Katarina R.Kavčič

VIPAVA > V prihajajočem letu bodo v centru CIRIUS zaključili dragocen projekt dodatnega usposabljanja, kot popotnico posebnih otrok v življenje. Te dni praznujejo bogatejši za nove delovne izkušnje in poglobljene vezi z lokalnim okoljem.

CIRIUS je leta 2017 projekt za svoje učence oblikoval na osnovi dobrih izkušenj predhodnega, sorodnega programa usposabljanja odraslih. S podporo ministrstva za izobraževanje in evropskega socialnega sklada iz razpisa “Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje” ga bodo skleni prihodnje leto. Kot vodilni partner sodeluje s tremi slovenskimi osnovnimi šolami s programi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in Združenjem bodi ZDRAV s pomočjo ljudem z avtistično motnjo.

Cilje so dosegli s sodelovanjem z lokalnimi podjetniki, obrtniki in kmeti. V okviru šestih sklopov so se mladi srečali z deli knjižničarja, mehanika, frizerja, trgovca, s pisarniškimi opravili, deli v pralnici, avtopralnici in na kmetijah. Mentorji, kot vez med trenutno 17 vključenimi mladostniki, delodajalci in starši, so poskrbeli, da je sodelovanje teklo dobro.

Mladi so v okviru dejavnosti prevzeli skrb za urejeno okolje Centra, urejajo šolske visoke grede, skrbijo za kokošnjak in so vse spretnejši pri gospodinjskih opravilih.

Pozabili niso niti na ustvarjalno preživljanje prostega časa in zdrav način življenja. Vrsto izdelkov, ki jih sicer ustvarjajo vsi učenci z mentorji, so za novoletno obdaritev in okrasitev za prostovoljni prispevek ponudili obiskovalcem na nedavni praznični stojnici v središču Vipave. Izdelke si je še vedno mogoče ogledati in naročiti na spletni strani www.cirius-vipava.si. Prostovoljni prispevki bodo obogatili šolski sklad, ki podpira pestre dejavnosti v CIRIUS.

“Želimo si novih podobnih projektov. Z njimi bi redni program izobraževanja lahko nadgradili in ponudili osebam s posebnimi potrebami večje možnosti za vključevanje v širšo skupnost,” upa ravnatelj CIRIUS Vipava in vodja projekta dodatnega usposabljanja Alojzij Adamič.


Najbolj brano