Po letu dni premora se v Postojnsko jamo vračajo žive jaslice

Potem ko je lani žive jaslice v Postojnski jami odnesla epidemija, se danes ponovno vračajo v postojnsko podzemlje, kjer bodo na ogled vse do 30. decembra.

Božično zgodbo soustvarja okrog 100 nastopajočih. Foto: Ciril Jazbec
Božično zgodbo soustvarja okrog 100 nastopajočih. Foto: Ciril Jazbec

POSTOJNA > “Letošnje žive jaslice prinašajo vero in upanje. Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse,” je glavno sporočilo edinega in obenem največjega letošnjega dogodka v Postojnski jami strnil predsednik uprave družbe Marjan Batagelj.

Pri Jami so se organizacije 31. živih jaslic lotili z veliko previdnostjo in ob strogih zdravstvenih ukrepih. “Celoten Park Postojnska jama bo mehurček. Vse dostope v park bomo zaprli, ostala bo le ena vstopna točka, na kateri bomo dosledno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT,” je povedal.

Letos bodo jaslice izključno slovenski dogodek, saj pričakujejo predvsem domače goste. Svetujejo rezervacije in nakup vstopnic preko spleta. Oglede so namreč omejili na 12 do 15 tisoč obiskovalcev, kar je približno polovica obiska iz leta 2019.

Vožnja z vlakcem in sprehod po čarobno osvetljeni jami - razsvetljuje jo kar 2100 barvnih lučk - vključuje poldrugo uro doživetij s 16 svetopisemskimi in glasbenimi prizori, ki jih soustvarja približno 100 nastopajočih. Med njimi tudi letos prevladujejo domačini, najmlajša šteje komaj enajst let.

Prizore vsako leto vsebinsko nadgrajujejo, posebno noto pa jim dodajo tudi gostje. Letos so to tri priznane slovenske pevke Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic. “Božanski občutek je peti v jami. Res sem počaščena, da sem del letošnjih jaslic,” nam je zaupala Maja Keuc, ki obiskovalce iz prazničnega jamskega podzemlja pospremi z Alelujo (Hallelujah). Žive jaslice v Postojnski jami, ki se raztezajo na približno petih kilometrih, niso le najdaljše podzemne jaslice na svetu, temveč tudi žive jaslice z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, postavljene zunaj cerkve ali kakšnega drugega sakralnega objekta. Tudi zato si v Postojnski jami prizadevajo, da bi postale del nesnovne kulturne dediščine Unesca.


Najbolj brano