Novi briški defibrilatorji kot božično darilo občine

Briške vasi Hum, Kozana, Vipolže, Višnjevik in Ceglo imajo od danes znova defibrilatorje. Pred slabim letom so jih namreč neznanci ukradli in jih zamenjali z nemškimi, podobno pa so storili še v desetih drugih krajih na Goriškem. “K sreči v tem času nihče v Brdih ni potreboval pomoči debirilatorja, kjer ga ni bilo,” je povedala podžupanja Teja Jelina.

Erik Klavora in Teja Jelina sta   novo AED napravo najprej namestila 
na Humu.  Foto: Ana Cukijati
Erik Klavora in Teja Jelina sta novo AED napravo najprej namestila na Humu.  Foto: Ana Cukijati

BRDA > “Baterija je delujoča,” je zadonelo iz novih slovenskih defibrilatorjev, preden jih je danes dopoldne Erik Klavora, skrbnik briških defibrilatorjev, namestil v omarice. Na Humu, v Kozani, Vipolžah, Višnjeviku in Ceglem imajo tako znova naprave AED, ki rešujejo življenja.

Te briške vasi so bile namreč od začetka leta, ko so odkrili tatvino petih naprav, ki jih je nekdo zamenjal z nemškimi, brez defibrilatorjev. “K sreči v tem času nihče v Brdih ni potreboval pomoči debirilatorja, kjer ga ni bilo,” je povedala podžupanja Teja Jelina, ki je na občini zadolžena za upravljanje z defibrilatorji.

Tudi v Kozani imajo odslej slovenski defibrilator. (foto: Ana Cukijati)

Nove AED naprave po preiskavi in rebalansu

Namestitev naprav na predpraznični dan nista s skrbnikom izbrala po naključju, ampak kot božično darilo občine Bricem. “K sreči smo imeli naprave zavarovane, zato smo morali počakati do konca policijske preiskave, nato pa še na rebalans proračuna. Ko je bilo vse to pod streho, pa smo lahko naročili pet novih naprav v vrednosti 5900 evrov,” je ilustrirala. Skrbnik je ob tem dodal, da so defibrilatorji zaradi epidemije in razmer na trgu trenutno zelo težko dobavljivi. “Naročili smo jih septembra, prispeli pa so šele pred nekaj dnevi,” je dodal.

Erik Klavora, skrbnik AED naprav v Brdih, je preveril, da so bile vse naprave pred namestitvijo brezhibne in delujoče. (foto: Ana Cukijati)

V Brdih imajo skupno 24 defibrilatorjev, neznani tatovi pa so jih pred slabim letom ukradli pet. Da tega Brici niso opazili takoj, so poskrbeli prav nepridipravi, saj so slovenske naprave zamenjali z nemškimi, ki so po videzu enake, šele podrobnejši bližnji pogled pa je razkril, da so bili napisi na napravi v nemščini. “To je bilo zelo neodgovorno početje, saj te naprave rešujejo življenja,” je še menila podžupanja, skrbnik pa je poudaril, da so Brici - tudi zaradi objav v medijih - od tedaj postali bolj pozorni na dogajanje v bližini defibrilatorjev. “Tudi meni mimoidoči kdaj rečejo, ko jih pregledujem v omaricah, naj nikar ne odnesem kakšnega s sabo,” se je še pošalil.

foto: Ana Cukijati

Na Goriškem izginilo vsaj 15 defibrilatorjev

Z nevsakdanjo prevaro pa so pretkani tatovi na Goriškem nadaljevali tudi februarja in marca. Po tatvinah petih defibrilatorjev v Brdih so brez naprav ostali še na Lokvah, v Čepovanu, Grgarju, Ravnici, Grgarskih Ravnah, Lokovcu, na Banjšicah, v Ozeljanu, Gradišču nad Prvačino in Prvačini. Pri celotni zgodbi je bilo najbolj nenavadno to, da so storilci defibrilator zamenjali z drugim, prav tako delujočim defibrilatorjem.

To so najverjetneje počeli zato, da domačini dejanja ne bi opazili takoj, s čimer so si pridobili čas, da so ukradene defibrilatorje prodali naprej. V omaricah pa so povsod pustili napravo, ki je govorila nemško. Te je nato odkupilo podjetje Defibtech, ki je distributer za rumene defibrilatorje, ki jih sicer izdelujejo v Združenih državah Amerike, za Slovenijo.

Na novogoriški policijski upravi so pojasnili, da so nedavno na novogoriško tožilstvo poslali ovadbo zoper neznanega storilca, ki je na Goriškem ukradel 15 AED naprav.


Najbolj brano