Spielberg se je najbolj bal tega filma

Po 60 letih od kultne filmske predelave broadwayske predstave Zgodba z zahodne strani je v kinematografe prispela druga filmska adaptacija, ki jo je režiral trikratni prejemnik oskarja Steven Spielberg, pod scenarij pa se podpisuje Pulitzerjev nagrajenec Tony Kushner.

Steven Spielberg se je prvič preizkusil v režiji muzikala, toda ne 
kateregakoli, ampak Zgodbe z zahodne strani, ki je leta 1961 
osvojil kar deset oskarjev.
Steven Spielberg se je prvič preizkusil v režiji muzikala, toda ne kateregakoli, ampak Zgodbe z zahodne strani, ki je leta 1961 osvojil kar deset oskarjev. 

Steven Spielberg je bil, kot kaže, velik oboževalec omenjenega muzikala. “Kot otrok sem znal čisto vse pesmi iz albuma muzikala Zgodba z zahodne strani in sem jih pel pri večerji tako dolgo, dokler ni vsem v družini zmanjkalo potrpljenja nad mano. Zdi se mi, kot da je to delo zapisano že v mojem DNK zapisu. Vsa ta leta nisem vedel natančno kako, a vedel sem, da bom nekoč nekaj ustvaril v povezavi z Zgodbo z zahodne strani,” je povedal režiser.

Pri uresničitvi njegove dolgoletne želje je bila zelo pomembna pomoč legendarne portoriške igralke Rite Moreno, ki je ena od producentk nove Zgodbe z zahodne strani. V filmu iz leta 1961 je sicer odigrala eno od osrednjih vlog (Anita) in zanjo osvojila tudi oskarja, v najnovejši Spielbergovi predelavi pa ima stransko, a prav tako pomenljivo vlogo.

Zgodba z zahodne strani je najprej zaživela kot predstava na Broadwayju leta 1957, ki je bila navdahnjena s Shakespearovo zgodbo o Romeu in Juliji, in kmalu postala velika uspešnica. Samo štiri leta zatem je že zaživela v filmu, ki je režiserjema Robertu Wiseu in Jeromeju Robbinsu ter preostali ekipi prinesla kar deset oskarjev od enajstih nominacij, bil pa je tudi najbolj donosen film leta 1961.

“V vsej moji karieri me je bilo tega filma najbolj strah. Zgodba z zahodne strani je najbolj znana odrska stvaritev. Na neki način je zastrašujoče vzeti takšno mojstrovino v svoje roke in jo pokazati skozi svoje oči, skozi druga čustva, a da pri tem ne ogroziš njene integritete in dejstva, da je to najboljše glasbeno delo, kadarkoli napisano za gledališče. A verjamem, da so velike zgodbe namenjene temu, da se povedo znova in znova, s poudarkom na različnih perspektivah,” je o velikem zalogaju, ki se ga je lotil leta 2019, dodal Spielberg za ameriške medije. Temu pritrjuje tudi scenarist Tony Kushner, ki je za Vanity Fair dejal: “Njen namen ni zasenčiti izvirnega filma, ki je mojstrovina. To je le nova interpretacija.”

Zgodba gre takole. Smo leta 1957 in spremljamo napetosti med dvema uličnima tolpama, belske in portoriške, ki želita zavladati določenemu predelu na zahodni strani Manhattna. A kot je že znano iz Shakespearove tragedije Romeo in Julija, ljubezen vzklije med dvema pripadnikoma nasprotnih taborov, ki porodi še več konfilktov.

V glavnih vlogah zaljubljenega para sta se preizkusila Rachel Zegler (Maria), ki naj bi bila menda izbrana kar med 30.000 kandidatkami, ter Ansel Elgort (Tony). Slednji je precej igralsko izkušen (Carrie, Baby Driver), Zeglerjeva pa je prvič zaigrala v glavni vlogi.

Nominacije za prihajajočo podelitev oskarjev še niso znane, te bodo obelodanjene 8. februarja prihodnje leto, podelitev pa bo 27. marca, a pričakovati je, da jih bo kar nekaj dobila sveža predelava Zgodbe z zahodne strani. Tudi v končni igri za oskarje Spielbergovi različici dobro kaže, saj ponuja preverjeno zmes, ki venomer godi članom Ameriške filmske akademije. To je mešanica zlate dobe Hollywooda in velike ljubezenske zgodbe, ki premošča vse ovire.


Najbolj brano