Pok petarde lahko poškoduje telo in sluh

Četudi je glavni namen uporabe petard le pok, so pirotehnična sredstva še vedno zelo popularna med mladimi. Uporaba petard je v zadnjih letih upadla, tudi številni trgovci so se odpovedali njihovi prodaji. A policisti so v tem mesecu na Primorskem zasegli že več kot tisoč kosov pirotehničnih izdelkov. Policisti in zdravniki pozivajo k varni uporabi le originalnih petard.

December je prav zaradi uporabe pirotehnike izjemno stresen čas 
v letu za domače in divje živali.
December je prav zaradi uporabe pirotehnike izjemno stresen čas v letu za domače in divje živali. 

PRIMORSKA > “Nikakor ne smemo pozabiti, da je v petardah eksploziv, zato so tako zelo nevarne,” izpostavlja Franc Filipič s koprske policijske uprave. “Zato moramo z njimi ravnati nadvse previdno, da se izognemo vsem nevarnostim za poškodbe,” je pozval na nedavni zoom delavnici.

Primorski policisti so v minulih dneh s preventivnimi akcijami predvsem mlajšim generacijam predstavili tvegano pokanje petard, ki lahko negativno vpliva na vse v bližini poka. “Gre za veliko odgovornost staršev, saj že njihov zgled daje otrokom pravo informacijo glede uporabe petard,” še meni Filipič in ilustrira, da so na območju koprske policijske uprave letos, tudi v hišnih preiskavah, zasegli že več kot 1000 kosov petard. Pred dnevi pa so novogoriški policisti pri mladoletniku na Ajdovskem v hišni preiskavi zasegli 132 petard različnih velikosti. Njihova preprodaja in predelava sta namreč prepovedani.

Sandra Tušar

zdravnica

“Najhujše poškodbe se zgodijo tedaj, ko gre za uporabo pirotehnike neskladno z navodili in z doma pripravljenimi ali predelanimi izdelki.”

Denar za petarde raje v šolski sklad

Velik poudarek preventivi glede uporabe petard dajejo tudi na primorskih osnovnih šolah. “V prejšnjem tednu smo v sodelovanju z novogoriško policijsko postajo za učence 5. in 6. razredov organizirali predavanje na temo nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev. Vsako leto znova so namreč prav praznični decembrski dnevi tisti, ki prinašajo ogromno število poškodb, ki so posledica napačnega, nepremišljenega ali pa celo objestnega ravnanja s pirotehničnimi sredstvi,” našteva Lara Brun, ravnateljica OŠ Frana Erjavca, kjer že vrsto let poskušajo s tovrstnimi predavanji ozavestiti otroke o nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev, letos pa so se odločili, da bodo to še nadgradili z dobrodelno noto. V torek in včeraj so na šoli izvedli akcijo pod sloganom 'Bodi zvezda, ne meči petard, raje prispevaj en evro v šolski sklad'. “Namen akcije je še dodatno spodbuditi otroke, naj ne kupujejo nevarnih petard, prostovoljne prispevke pa lahko namesto tega darujejo šolskemu skladu,” sklene.

Uporaba pirotehnike naj bo v skladu z navodili

Zdravnica Sandra Tušar iz izolske splošne bolnišnice pa je na delavnici poudarila, da v zadnjih letih niso sprejemali pacientov s hujšimi poškodbam, k čemur so zagotovo pripomogle številne prepovedi uporabe petard in preventivne akcije. “Sicer pa so pri napačni uporabi petard najpogostejše poškodbe opekline in raztrganine kože, lahko pa pride tudi do hujših poškodb, kot je amputacija prstov ali celotnega uda,” še ilustrira. Med deli telesa, ki so najpogosteje poškodovani, so prsti rok, obraz, prsi in noge. “Ne smemo pozabiti, da lahko pirotehnika povzroči tudi poškodbe in trajnejše okvare sluha.” Pozvala je k uporabi v skladu z navodili. “Najhujše poškodbe se namreč zgodijo tedaj, ko gre za uporabo pirotehnike neskladno z navodili in z doma pripravljenimi ali predelanimi izdelki,” je sklenila zdravnica.

Na policiji pa dodajajo, da so zaradi epidemije covida-19 zdravniki že več kot leto dni izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, zdravstvenim delavcem prinese dodatne obremenitve.

Pokov petard pa se ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. To velja tako za domače kot tudi za divje živali.

Nekateri trgovci umaknili petarde s polic

Prodaji pirotehničnih sredstev so se tudi letos odpovedali nekateri večji trgovci, nekateri pa jih niso nikoli niti prodajali, saj skušajo delovati čim bolj družbeno odgovorno. “Menimo, da pirotehnični izdelki znatno onesnažujejo in škodujejo našemu okolju ter so nevarni ljudem in živalim. S svojim odgovornim ravnanjem smo zagotovo dober zgled, saj nam sledijo tudi nekateri ostali trgovci, ki umikajo pirotehniko iz prodaje, zato menimo, da je naša odločitev in pot, ki smo jo izbrali, prava,” so povedali v Eurospinu in Sparu Slovenija. Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja petard pa je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.


Najbolj brano