Pobeg v mitološki svet z mladimi pianisti

Mladi pianisti Glasbene šole Sežana so za letošnje, 20. Slovenske klavirske dneve v Portorožu oblikovali izviren projekt, v katerem so z igranjem različnih skladb odkrivali skriti domišljijski svet in iskali korenine v mitologiji.

Mladi pianisti sežanske glasbene šole Foto: Arhiv glasbene šole koper
Mladi pianisti sežanske glasbene šole Foto: Arhiv glasbene šole koper

“V preteklih desetletjih smo živeli v obilju materialnih dobrin, vse bolj nas je vleklo v virtualni svet. Vanj smo bili v zadnjem letu in pol vsi, učenci in učitelji, primorani stopiti še intenzivneje. Na prvi pogled deluje virtualnost povezujoče in zanimivo, a se kmalu izkaže, koliko pomanjkljivosti ima. Ta svet je dandanes neizogiben, a ob tem ljudje potrebujemo ventile, ki sproščajo našo srčnost, domišljijo, radovednost in nenazadnje veselje do življenja. Glasba nas vabi, da se z njeno pomočjo odmaknemo od hrupa tega sveta in se približamo sebi. Pomaga nam tudi čarobni svet, svet mitologije, ki je bil v preteklosti veliko bolj prisoten in je poudarjal neločljivo povezanost človeka z naravo in je ravno s svojo nedoumljivostjo želel povedati resnico in razložiti tudi stvari, ki nam z razumskega vidika niso bile jasne.”

Tako so razmišljali klavirski pedagogi Glasbene šole Sežana ob snovanju projekta, v katerem so njihovi učenci posegli po skladbah, ki naj obudijo svet vilincev, škratov, gnomov, vil, čarovnic, samorogov in drugih, saj so ta bitja navdihovala veliko skladateljev. “Tematika je bila zanimiva tudi za učitelje, saj smo tako brskali po svojih arhivih, našli kakšno sicer že pozabljeno skladbo, odkrili pa tudi nekaj novih. Otroci so skladbe v trenutku sprejeli za svoje, jih izvajali z zanimanjem in radovednostjo, saj so tako spoznali nekatera bitja, o katerih še niso slišali. Predvsem za manj znana smo se morali potruditi in raziskovati njihov karakter, da so si jih učenci lažje predstavljali in jih bolj doživeto izvedli,” je povedala klavirska pedagoginja Ingrid Tavčar.

Mladi sežanski pianisti v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bodo predstavili projekt Glasbene šole Sežana Pobeg v mitološki svet. Nastopili bodo Teja Ucin, Emanuela Luin, Sara Kutin, Zala Orešnik, Lara Marušič, Urška Geržina, Oliver Starc, Maks Mesar, Veronika Cej, Maja Kutin, Giada Gregorič, Rebeka Cotič, Luka Colja, Peter Štalc, Vasja Krebel in Lev Mesar.

Projekt je oblikovalo 16 mladih pianistov iz razredov Alenke Podgornik Miklavec, Barbi Jahn, Tamare Ražem Locatelli, Ingrid Tavčar in Jane Zupančič, vezni tekst je na predstavitvi v portoroškem Avditoriju brala Tea Božič. V pisanem naboru krajših skladb tujih skladateljev, kot so Robert Schumann, Edvard Grieg, Peter Iljič Čajkovski in William Gillock, je bila tudi slovenska skladba, Vila sanjDavorina Dolinška, ki jo je izvedel Lev Mesar: “Skladba je nežna. Ko jo igram, se umirim in me popelje v fantazijski svet. Tam se spremenim v pravega srčnega leva in okrog mene plešejo vsa pravljična bitja. Z njimi se brezskrbno igram. Naj vam vile v novem letu prinesejo veliko sreče.”

Vasja Krebel je s svojo skladbico spoznaval samoroga: “To je mitološka žival, ki je skoraj kot en konjiček in ima en rog na glavi.”

Precej nenavadno izkušnjo je pri vadbi skladbe Goblin doživela Giada Gregorič: “Mislila sem, da bom to skladbo lahko pripravljala tako kot vse ostale doslej, da bom preprosto vadila in ponavljala, dokler se je ne bom naučila. Med vadbo pa sem se srečala s težavami. Zdelo se mi je, kot da prihajajo iz neznanega sveta, in nisem vedela, kako naj jih odpravim. Torej sem se prepustila, da so me goblin in druga mitološka bitja odpeljali v magični svet. Ta pa je predvsem narava, ki je kraljica našega planeta. V njej dobimo vse, kar potrebujemo za življenje, je vir energije, zato ji sama namenim veliko časa.”

Tatjana Gregorič, Radio Koper


Najbolj brano