V načrtu dve polji vetrnih elektrarn

Podjetji AAE Gamit in AAE Ventur nameravata na planoti Griško polje zgraditi 25 vetrnih elektrarn v vrednosti več kot 140 milijonov evrov. Ministrstvo za okolje in prostor je pred nekaj dnevi objavilo javno pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta za dve polji vetrnih elektrarn.

V parku vetrnih elektrarn naj bi poleg že obstoječe vetrne 
elektrarne zgradili še 11.   Foto: Petra Mezinec
V parku vetrnih elektrarn naj bi poleg že obstoječe vetrne elektrarne zgradili še 11.  Foto: Petra Mezinec

VELIKO POLJE, GRIŽE, DOLENJA VAS > Tri tedne pred zaključkom koledarskega leta je Ministrstvo za okolje in prostor na svojih straneh objavilo Javno naznanilo o javni objavi pobude za pripravo državnega prostorskega načrta za dve polji vetrnih elektrarn. Podjetji AAE Gamit in AAE Ventur nameravata zgraditi 25 novih vetrnih elektrarn.

Združili bi dve polji

Prvo predvideno polje vetrnih elektrarn se nahaja na planoti Griško polje, v bližini vasi Griže in Veliko Polje na robu sežanske občine. Na 11,19 hektarjev velikem območju namerava naročnik, investitor in upravljalec, podjetje AAE Gamit, zgraditi 14 vetrnih elektrarn z močjo 4,2 MW, skupaj pa 58,8 MW, je razvidno iz predlaganega prostorskega načrta.

Irma Lekše

predsednica Krajevne skupnosti Vrabče

“V tem trenutku težko rečem, ali smo domačini projektu naklonjeni ali ne, saj se o tem še nismo pogovarjali.”

Drugo polje vetrnih elektrarn investitorja, podjetje AAE Gamit skupaj s podjetjem AAE Ventur, načrtujeta v neposredni bližini, še vedno na planoti Griško polje, a že v divaški občini, v bližini Dolenje vasi, med vrhovoma Veliki Šmarnik in Veliki Ognjivec. Na 14 hektarjih naj bi poleg obstoječe vetrne elektrarne zgradili še enajst vetrnih elektrarn z močjo 6 MW. Z gradnjo naj bi pričeli poleti 2025, konec istega leta pa bi vetrne elektrarne priključili na električno omrežje.

Brez zaposlenih v 140 milijonov vreden projekt

Direktor podjetja AAE Gamit iz Varpolja na Savinjskem je Janez Tratnik. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2017, nima zaposlenih, kot dejavnost pa ima registrirano “drugo proizvodnjo električne energije”.

25

vetrnih elektrarn nameravajo postaviti na Griškem polju

140

milijonov evrov je ocenjena vrednost naložbe

V Dolenji vasi ime že poznajo, saj je pred dobrim letom in pol, takrat s podjetjem AAE, registriranim v Mariboru na istem naslovu kot podjetje AAE Ventur, želel postaviti vetrno elektrarno v Dolenji vasi. Iz poslovnega portala Gvin lahko razberemo, da tudi podjetje AAE Ventur nima zaposlenih, zastopnika podjetja pa sta Janez Tratnik in Janez Korošec.

Na območju na jugu vasi Veliko Polje in vzhodno od naselja Griže želi podjetje AAE Gamit graditi 14 vetrnih elektrarn. (Foto: Petra Mezinec)

V predlaganem načrtu je tudi ocenjena vrednost investicije, ki jo načrtujeta dve podjetji. Izgradnja prvih 14 vetrnih elektrarn naj bi znašala dobrih 70 milijonov evrov, preostalih enajstih pa še 73 milijonov evrov.

Ali so za ali proti, bo pokazal čas

V prihodnjem tednu bodo začeli z javnimi predstavitvami po vaseh. Že ta četrtek ob 16. uri bodo v dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah predstavili polje vetrnih elektrarn v Dolenji vasi. V veliki sejni dvorani sežanske občine pa bodo prihodnji ponedeljek ob 16. uri predstavljali polje vetrnih elektrarn Griže - Veliko Polje.

So se pa pobudniki že sestali s predstavniki občine, krajevne skupnosti Vrabče in lastniki zemljišč. “V tem trenutku težko rečem, ali smo kot domačini projektu naklonjeni ali ne, saj se o tem še nismo pogovarjali. Več bo znanega na javni predstavitvi,” je pojasnila Irma Lekše, predsednica Krajevne skupnosti Vrabče.


Najbolj brano