Slab čas za revolucijo v policiji

Verjetno ga ni bilo obdobja v vsej zgodovini samostojne in nesamostojne Slovenije, ko smo imeli v policiji več začasnih šefov. Ali kot jim danes rečemo - vršilcev dolžnosti. Ta trenutek pri nas nimamo niti enega komandirja, niti enega direktorja policijske uprave; vsi so le vršilci dolžnosti ali pa direktorji za določen čas. No, razen generalnega direktorja, ki mu ni nihče vzel stalne titule in pred ime napisal v.d.

Nov način imenovanja in menjavanja policijskih šefov tudi po mnenju dela stroke, notranjih in zunanjih poznavalcev delovanja policije sam po sebi ne bi bil sporen, če bi bil sprejet v drugačnih časih. Sprejet pa je v časih, ko predstavniki vladajoče politike javno zmerjajo posamezne kriminaliste, vodje, komandirje, nato pa jih kmalu tudi odstavijo. In se potem z njimi zapletajo v birokratske akrobacije in sodne postopke.

Namesto da bi policijo vodili strokovnjaki, se bodo tako kot v gospodarstvu tudi v policiji začeli preštevati in deliti. Na naše in njihove, na rdeče in kdo ve kakšne druge barve.

Tudi iskreni zagovorniki objektivnosti, transparentnosti in poštenosti v policiji menijo, da za takšno službo ni zdravo, če je komandir, po novem načelnik policijske postaje, na svojem mestu dvajset let. Ker izgubi policijski elan, ker spozna kup ljudi v lokalnem okolju, s katerimi se kdaj pa kdaj na svojih nalogah srečajo tudi policisti in kriminalisti, ker se mu njegov način dela zdi vsako leto boljši, pa tudi če ne daje rezultatov.

Na novoletnih srečanjih slovenske, hrvaške in italijanske policije smo novinarji marsikdaj dvigovali obrvi, ko smo policijske šefe iz Trsta komaj razumeli zaradi njihovega južnjaškega naglasa. V sedanji debati pri nas lahko razumemo zakaj. Pa je Italija malo večja od Slovenije ...

Vse lepo in prav, vendar revolucija v policiji pri nas prihaja v času, ko predsednika obeh policijskih sindikatov dobivata opomine pred odpovedjo, ko minister policiste zmerja z lenuhi, ko se visoki državni uradniki z lokalnimi vplivneži pogovarjajo, kateri policijski šef je rdeč in kateri ne in tako naprej. In ko v popolnem političnem sovraštvu med pozicijo in opozicijo slednji že napovedujejo, da bo treba po volitvah spet vse zamenjati. Če bodo zmagali, seveda.

In tukaj pridemo do najnevarnejšega načela naši-njihovi, ki se bo s tem uveljavilo tudi v policiji. Namesto da bi policijo vodili strokovnjaki, se bodo tako kot že leta v gospodarstvu tudi v policiji po volitvah začeli preštevati in deliti. Na naše in njihove, na rdeče in kdo ve kakšne druge barve, na poštene in nepoštene. In bati se je, da bodo od tega imeli največ vsi nepošteni - seveda izven policije.


Preberite še


Najbolj brano