Evri in konkretna neverodostojnost

Združitveno-ustanovni kongres stranke Konkretno, v kateri sta se združili vladna SMC Zdravka Počivalška in izvenparlamentarna Gospodarsko aktivna stranka (Gas) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, je ponudil seznam bolj ali manj naivno populističnih napovedi, s katerimi si želijo zaigrati na čustva morebitnih volilcev. Obljubljajo, denimo, odpravo hitrostnih omejitev na avtocestah, kar lahko zveni privlačno do trenutka, ko pomislimo, po kakšnih avtocestah se vozimo. Vozni pas je vse dni v tednu zaseden s tovornjaki, na prehitevalnem pa “drvimo” s hitrostjo 120 kilometrov na uro. Bistveno bolj smiselna, če že govorimo o transportu, bi bila stava na krepitev učinkovitega javnega potniškega prometa, ampak pustimo to za čas po volitvah. Ki pa ga bo morala stranka doživeti oziroma ga dočakati kot parlamentarna stranka. Ta hip ji ne kaže dobro.

Stranki SMC, klavrnemu preostanku nekoč triumfalne zmagovalke volitev, javnomnenjske raziskave že nekaj časa ne obetajo vstopa v novi sklic parlamenta, Gas pa je že na zadnjih volitvah prepričal samo dobrih 3000 volilcev, manj uspešnih od nje je bilo le pet strank.

Odsotnost verodostojnosti je največji problem novonastale stranke Konkretno. Tega denar in medijski nastopi ne morejo nadomestiti.

Tisto, kar novi stranki daje nekaj potenciala, je 600.000 evrov na računu SMC, ki jih je stranka kot doto prinesla v zakon in s čimer se novi predsednik Zdravko Počivalšek ne prav prefinjeno hvali v medijskih nastopih. To je pač nemajhen denar, s katerim se da kupiti veliko medijske prisotnosti. Stranka bo do volitev nekaj medijske izpostavljenosti deležna tudi po zaslugi njenega podpredsednika, predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, ki je v medijskih nastopih dovolj spreten, da nagovori en del javnosti. A nič od navedenega, ne stotisoči evrov, ne bolj (Kovšca) ali manj (Počivalšek) posrečeni medijski nastopi, ne more nadomestiti pomanjkanja verodostojnosti. Prav to je največji problem novonastale stranke. Gas je bil v zadnjem obdobju daleč od oči javnosti, pač kot vse ostale marginalne stranke. Pri SMC je zgodba drugačna; zadnja leta smo spremljali njeno razpadanje pri živem telesu, odhode, razhode in prepire, demonstrativno se ji je odpovedal njen ustanovitelj Miro Cerar, manj demonstrativno in bolj oportunistično so se od nje odmaknili koristolovci tipa Igor Zorčič ali Jani Möderndorfer. Ostalo je, kar je ostalo, zadnja stvar, o kateri se pri SMC lahko pogovarjamo, je ugled. Počivalšek in kompanija v novo stranko zato niso prinesli le 600.000 evrov - prinesli so tudi ugled, ki je globoko pod ničlo. Če jih stotisoči evri lahko veselijo, jih mora odsotnost verodostojnosti skrbeti.


Preberite še


Najbolj brano