Številni razlogi za obisk Kobarida

Kobarid je najvišje v dolini Soče ležeči kraj s še precej sredozemskimi značilnostmi. A ga alpski svet pomembno določa, zlasti v zadnjem času, ko je mestece postalo izjemno pomembno središče za številne športne in rekreativne dejavnosti na prostem, bodisi na kopnem, v zraku ali na vodi.

V Kobaridu, na križišču poti med Furlanijo, zgornjim Posočjem in Gorico, v antični dobi med Oglejem in Norikom, so naložene številne plasti zgodovine. Arheološka najdišča pričajo o dejavnostih pred prihodom Slovanov. Kobarid je bil v srednjem veku pomembno središče slovenskega staroverstva. Leta 1331 so na sploh zadnjem križarskem pohodu v naših krajih inkvizitorji iz Čedada zasuli čaščeni studenec in posekali čaščeno drevo. A slovenstvo je ostalo neomajno, njegov najimenitnejši glasnik s kobariškega konca pa pesnik Simon Gregorčič.

Spomin na velikansko morijo v prvi svetovni vojni je v Kobaridu še kako živ. Nad mestom se pne velika italijanska kostnica, v središču kraja pa spomin na krutost soške fronte in “čudež pri Kobaridu” ohranjajo v Kobariškem muzeju, koder nemo kriči “nikoli več”. Od jeseni 1917 je italijansko poimenovanje za Kobarid pri zahodnih sosedih vključeno v jezikovne slovarje, pomeni pa težek poraz, katastrofo.

Kobarid obdajajo hribi in gore, najmogočnejša je Krn. Soča je raj za številne aktivnosti na reki, gore in dediščina prve svetovne vojne vabijo pohodnike, zaradi ugodne termike in različnih vzletišč pa je Kobarid v svetovnem merilu eno najpomembnejših središč jadralnega padalstva. Vse pomembnejši motiv za prihod v Kobarid je gastronomija, saj je v kraju in okolici več izvrstnih gostiln, največji magnet pa je Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš.


Najbolj brano