Smuka od muzeja proti sodobnosti

Danes se v lepem vremenu in ob ugodnih snežnih razmerah v naših večjih zimsko - športnih središčih začenja nova turistična smučarska sezona. Včerajšnja javna predstavitev ponudbe podjetja Sončni Kanin je bila skoraj 2300 metrov visoko ob modrem nebu, dobrem metru snega in pogledu na Piranski zaliv prav idilična. Časi za naša žičničarska podjetja pa so vse prej kot to.

Že pred prihodom dveh težkih zim s covidom-19 so naša zimsko športna središča zaradi propada starih poslovnih modelov, težav z iskanjem pravih lastnikov in premajhne pomoči države pri gradnji infrastrukture v primerjavi s tujo (tudi Balkansko!) konkurenco nazadovala v smer tehničnih muzejev na prostem.

“Država je smučarskim centrom pomagala za silo preživeti, trajna rešitev pa je posodobitev naprav in dopolnjevanje ponudbe gorskih centrov za celoletni turizem stacionarnih gostov.”

V času omejitev in prepovedi poslovanja zaradi pandemije je država smučarskim centrom pomagala za silo preživeti, trajna rešitev pa je posodobitev naprav in dopolnjevanje ponudbe gorskih centrov za celoletni turizem stacionarnih gostov.

Kanin in Bovec sta sedaj na točki preloma. Domači poslanec državnega zbora Danijel Krivec, ki je skupaj z županom Valterjem Mlekužem gonilna sila oživitve in prenove Kanina, je ocenil, da bodo v začetku prihajajočega leta pripravljeni med pristojnimi ministrstvi usklajeni dokumenti, na osnovi katerih bi bilo mogoče začeti z razpisi za težko pričakovano gradnjo nove hitrejše in na veter manj občutljive žičnice na Kanin.

Časa za izgradnjo ni veliko, saj bo sedanji žičnici čez dve leti poteklo obratovalno dovoljenje in se bo morala po 50 letih pestre delovne zgodovine, zabeljene s (pre)dolgimi zastoji zaradi vetra in z maratonskimi potovalnimi časi, posloviti. Dogajanje zadnjih let je pokazalo, da je celo zgolj obnovljen tehnično zastarel dostop na Kanin zanimiv. Obisk se je začel večati, ob smučarjih pa prihajajo pohodniki in kolesarji. Nočitvene zmogljivosti v dolini se po zaslugi smučišča enakomerneje polnijo.

V takšen gorski center, ki ima že sedaj, brez tehničnega zasneževanja in kljub globalnemu segrevanju, naravnega snega na pretek do pozne pomladi, je vredno vlagati. Dolgoročno pa bo preživel le v navezi s še bolj razvejano turistično ponudbo v dolini, saj je Bovec prometno preveč odmaknjen, da bi slonel le na dnevnem obisku. Sedanja gradnja športne dvorane in hotela ob letališču sta še dva koraka v pravo smer. Zahtevnejše smučarje bo letos z letališča na goro vozil tudi helikopter. Zahtevni gostje pa pogrešajo še vsaj trgovski center in zimsko - letni bazen.


Preberite še


Najbolj brano