Slovenci v São Paulu

São Paulo, brazilsko mesto s slovesom največjega metropolitanskega območja na južni polobli, slovi po odprtosti za nove izzive. To dokazuje tudi s sejmom Naturebas, ki izpostavlja pridelovalce naravnih, ekoloških in biodinamičnih vin ter drugih ekoloških pridelkov in izdelkov (garažnih piv, sirov, čokolad, pripravkov tradicionalne medicine).

Loredana in Sebastjan Štemberger iz Šepulj sta iz Brazilije prinesla 
izvrstne vtise. Foto: Toni Gomišček
Loredana in Sebastjan Štemberger iz Šepulj sta iz Brazilije prinesla izvrstne vtise. Foto: Toni Gomišček

Pobudnica sejma Naturebas je Lis Cereja iz vinoteke Saint Vin-Saint, ki je pravzaprav sezonsko in ekološko naravnana restavracija s široko ponudbo sonaravnih vin in drugih pijač, pripravljenih iz sadja, čajev, kakava, kave ali mleka. Prvi sejem je bil leta 2013 in si je hitro pridobil sloves referenčnega brazilskega sejma za ekološka vina in druge pridelke. Največji po številu razstavljavcev in obiskovalcev je bil leta 2019, ko se ga je kot prvi Slovenec udeležil Aleš Kristančič (Movia) z vini brez dodanega žvepla kot sta lunar in puro.

Lani virtualno, letos z omejitvami

Lanska izvedba je potekala zgolj virtualno, s spletnimi srečanji z vinarji in masterclassi, letos pa se je, resda z omejenim številom razstavljavcev in obiskovalcev, vrnila v živo. Organizatorji so za prireditveni prostor izbrali eno od mestnih četrti in postavili stojnice kar na ulice, trajanje sejma pa omejili na pet ur, od enih do šestih popoldne.

“Zanimanje je bilo tolikšno, da smo v treh urah stočili vse.”

Sebastjan Štemberger, vinar, o zanimanju v Braziliji

Slovenska delegacija je bil tokrat številčnejša. Nastop je pripravilo društvo B.O.N.Vino, v topel objem “Paulistanov” pa se je kot pridelovalec podal kraški vinar Sebastijan Štemberger, ki je skupaj z ženo Loredano in še tremi zastopniki društva predstavljal poleg svojih še vina slovenskih kleti Klinec, Reia, Keltis, italijanskih Prinčič, Terpin in Montanar ter avstrijske Bretz.

“Zanimanje je bilo tolikšno, da smo v treh urah stočili vse, pa tudi s kozjimi siri sirarne Krištof in v jami zorjenimi kravjimi siri s podpisom Valterja Kramarja smo pritegnili pozornost,” se dogodka spominja Sebastijan. S soprogo sta v mestu, ki slovi po množični uporabi helikopterjev v prometu, ostala še teden dni, se zbližala s tamkajšnjimi pridelovalci in navezala stike s številnimi gostilničarji, ki se vse pogosteje odločajo za “drugačno” vinsko karto.

Veliko zanimanje za sonaravna vina

“Kot da bi imeli tam doli manj pomislekov pri vključevanju naših vin v ponudbo,” izpostavlja vselej pronicljivi Sebastijan zadrego številnih pridelovalcev, ki s svojo butično pridelavo lažje prodrejo na tuja tržišča kot v domače lokale. Kar je po svoje čudno, saj se, sledeč komentarjem na tripadvisorju in podobnih spletnih vodnikih, vse več popotnikov odloča za gostilne z ekološko hrano in pijačo, ki jih je prav v megamilijonskem São Paulu ogromno.


Najbolj brano