Delpinovi ulici želijo vrniti staro slavo

Z večernim prižigom prazničnih lučk so po devetih mesecih mukotrpne obnove in opremljanja le odprli Delpinovo ulico. To je prva cona z mešanim prometom v mestu, z manj parkirnimi mesti, ki bodo po novem plačljiva. “Računamo, da bo to postala peš promenada in da bomo poživili dogajanje v njej,” pravi župan Klemen Miklavič.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zaradi prenove Delpinove ulice, za občino ene od pomembnejših novosti v mestu, marsikateri meščan zmajuje z glavo. Ne zaradi spremenjenega prometnega režima, videza ali česa podobnega, pač pa, ker so se dela zelo vlekla.

Klemen Miklavič, župan Nove Gorice

“Menimo, da bo to postala peš promenada. Že s tem, ko smo ustvarili boljše razmere, bodo tudi lokali bolj privlačni.”

“Rok za izvedbo je bil sporazumno podaljšan zaradi epidemiološke situacije in posledično težav pri dobavi gradbenih materialov, zaradi izredno visokih temperatur v poletnih mesecih, ki niso dopuščale vgradnje vidnega betona, pa tudi zaradi potrebnih dodatnih del, novega priključka na parkirišče. Med gradnjo podzemnih vodov so se težave pokazale po izvedbi izkopov, zaradi česar so bile rešitve bolj zahtevne in je izvedba trajala dlje,” utemeljujejo na občini. Ljudje po njej hodijo že nekaj mesecev, tudi avti se že vozijo po njej, a še do danes je bila uradno zaprta.

Treba se bo navaditi, da avti nimajo prednosti

Nocoj pa so tam prižgali praznične lučke in jo uradno odprli. Novosti v ulici je več. Največja je ta, da je to prva cona mešanega prometa v mestu, kjer imajo prednost kolesarji in pešci, najvišja dovoljena hitrost na tem delu je 20, med križiščema s Prešernovo in Trubarjevo ulico pa 30 kilometrov na uro.

30

kilometrov na uro bo največja dovoljena hitrost med križiščema s Prešernovo in Trubarjevo ulico, v drugih predelih Delpinove ulice pa bodo lahko vozili

20

kilometrov na uro

“To je prva ulica v mestu s takšnim režimom, zato na začetku pričakujemo nekaj zmede in tudi nejevolje, preden se ljudje navadijo,” pravi župan Klemen Miklavič. Informatorji so že delili letake o novem režimu in pravilih parkiranja, skupaj z redarji bodo ljudi seznanjali še nekaj časa. “Računamo, da bodo ljudje dobro sprejeli novost, bo pa potrebnega nekaj potrpljenja. Z novim režimom se bo povečala mobilnost in tudi kakovost bivanja v tem delu,” je prepričan Miklavič in dodaja, da nameravajo podoben režim v prihodnje uvesti tudi v Rejčevi ulici.

Parkirnih mest je le še 26 in bodo plačljiva

Delpinova ulica bo zadihala tudi zato, ker se bo število parkirnih mest prepolovilo. Tam jih je ostalo 26 in so le na strani igralnice Park. Parkiranje bo od ponedeljka plačljivo z možnostjo brezplačnega postanka za pol ure. Tranzitni promet za avtomobile ni zaželen, voznike s prometno omejitvijo in urbano opremo skušajo preusmeriti drugam.

“Plačljivo parkiranje uvajamo, ker želimo Delpinovo ulico oživiti in programsko spodbuditi. S tem gremo na roko lastnikom lokalov, ki ta predlog podpirajo. Zdaj tam po ves dan parkirajo zaposleni, posledično za obiskovalce ali kupce velikokrat ni parkirnih mest,” je utemeljil Miklavič.

“Menimo, da bo to postala peš promenada. Že s tem, ko smo ustvarili boljše razmere, bodo tudi lokali bolj privlačni. Dva bo zapolnila občina skupaj z ZRC SAZU, v novem prostoru bodo knjigarna in kavarna. Ostali lokali bodo delali še bolje, prepričani smo, da bo dogajanje oživelo.”

V decembru bosta tam, če bodo covidni ukrepi dopuščali, tudi dve prireditvi: praznična tržnica in festival Knjige pod jelkami.


Najbolj brano