So tajni delavci seksali s prostitutkami v Marini ali ne?

V precej napetem vzdušju ter iskrenju med obrambo in tožilstvom se je včeraj na koprskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje glavnim obtoženim v zadevi Marina. Tudi tokrat se je večji del zaslišanja koordinatorja preiskave Zdravka Cindriča vrtel okoli vprašanja, ali so tajni delavci, s katerimi so zbirali dokaze proti obtoženim, imeli s prostitutkami spolne odnose ali ne.

Na nadaljevanju sojenja  Sergeju Racmanu  (desno) in ostalim so znova zaslišali koordinatorja preiskave.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na nadaljevanju sojenja Sergeju Racmanu (desno) in ostalim so znova zaslišali koordinatorja preiskave.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, LJUBLJANA > Še pred koncem včerajšnje obravnave je z generalne policijske uprave prišla novica o tem, da so preiskovalci NPU prejšnji teden specializiranemu tožilstvu zaradi pranja denarja in zlorabe položaja ovadili dva osumljena in štiri družbe. Iz okoliščin, ki so jih opisali v sporočilu, je jasno, da je ovadba povezana s poslovanjem družb okoli kluba Marina z Ajševice, kjer so januarja predlani opravili hišno preiskavo, med drugim tudi zaradi izkoriščanja in zlorabe prostitucije.

Oprali naj bi pol milijona evrov

Osumljena sta v letih 2017 in 2018 več kot pol milijona evrov, ki naj bi izviral iz poslov, povezanih s prostitucijo, z računov družb prenesla na računa dveh drugih podjetij, ki sta jih kapitalsko obvladovala. S tem naj bi lažno prikazala izvor denarja. Eden od osumljenih naj bi zlorabil svoj položaj in v imenu družb večkrat delno poplačal račune z lažno vsebino. Drugi družbi naj bi tako pridobila za 460.000 evrov nezakonite premoženjske koristi. Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi s področja kriminalitete, je pojasnil, da so tudi štiri družbe kazensko odgovorne za kazniva dejanja pranja denarja in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Klub obiskalo skoraj 150.000 gostov

Specializirano tožilstvo Sergeju Racmanu, Dejanu Šurbku, Jožetu Kojcu in Vesni Ternovec očita, da so delovali v hudodelski združbi in izkoriščali prostitutke. Wellness in spa storitve naj bi bile le krinka za pravo dejavnost kluba na Ajševici. V Marini naj bi delalo najmanj 530 deklet, klub pa naj bi do aretacij v začetku januarja 2019 obiskalo približno 148.000 moških. Družba Cratos naj bi s to dejavnostjo zaslužila približno 21 milijonov evrov.

O tem, da naj bi vpletene iz zadeve Marina ovadili zaradi pranja denarja, so mediji poročali že lani jeseni, vendar podrobnosti takrat na policiji niso razkrili. Na specializiranem tožilstvu so lani jeseni pojasnili le, da je primer še vedno v predkazenskem postopku in da zato o tem ne morejo razkriti podrobnosti.

O tem, kako so preiskovalci zbirali dokaze zaradi izkoriščanja prostitucije v klubu Marina, je včeraj na koprskem sodišču ponovno pričal Zdravko Cindrič, koordinator preiskave z NPU. Odvetnico Martino Žaucer Hrovatin, ki z odvetnikom Mitjo Jeleničem Novakom zagovarja Sergeja Racmana, prvega na seznamu obtoženih, je zanimalo, kdo je dal tožilstvu predlog za uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, med katerimi je bil tudi navidezni odkup spolnih storitev. Cindrič je potrdil, da je on avtor tega predloga. Poleg tajnega opazovanja in tajnega delovanja so pri zbiranju dokazov potrebovali tudi dovoljenje za odkup spolnih storitev, je dodal.

Sumljive transakcije

Tožilka Maja Veber Šajn je včeraj v sodni spis vložila še dokument o sumljivih transakcijah, iz katerega naj bi izhajalo, kako je Sergej Racman plačal 800.000 evrov varščine. Obramba naj bi zatrjevala, da sam nima denarja in da se bodo drugi zanj zadolžili. Iz podatkov, ki jih je pridobil urad za preprečevanje denarja, pa naj bi izhajalo, da so nakazila na račun Racmanove bivše žene in njegovega prijatelja prišla z računov družb, ki so lastniško povezane z Racmanom.

Hoteli so, da tajni delavec v bordelu ne bi preveč izstopal

Zavedali so se, da vstopajo v bordel, kjer prostitutke ponujajo spolne storitve. Da tajni delavec ne bi preveč izstopal, pa so potrebovali dovoljenje za odkup spolnih storitev, je še povedal Cindrič. Potrdil je, da so imeli s tožilstvom pred izdajo odredbe sestanke. Govoril je le o druženju z dekleti, ki so goste, tudi tajne delavce, vabile v separeje. Druženje naj bi dekleta pogojevala tudi s plačilom šampanjca. “Ni bilo mišljeno, da bi imeli tajni delavci spolne odnose s prostitutkami,” je zatrdil. Dovoljenje za navidezni odkup naj bi dobili “na zalogo”, saj niso vedeli, kaj lahko pričakujejo.

Odvetnica je vztrajala, da iz odredbe tožilstva izhaja, da so imeli dovoljenje za odkup spolnih storitev, torej od žrtev kaznivega dejanja, Cindrič pa je trdil, da tajni delavci niso imeli dovoljenja za seks z njimi. Tudi tajni delavci so med zaslišanjem zanikali, da bi seksali z dekleti. Drugače pa je povedala ena od prostitutk, potrdila je, da je imela s tajnim delavcem v svoji sobi (ne v separeju v Marini) spolne odnose.

Cindrič je na to dejal, da je eden od tajnih delavcev res imel dovoljenje in denar, s katerim je dekle zvabil iz kluba. Šlo je za dvesto evrov za dve uri in pol druženja. Koordinator preiskave je pojasnil, da so želeli dekle povabiti iz kluba, da bi od nje izvedeli še kakšne druge podrobnosti.

Odvetnico je zanimalo, kakšno je bilo stališče tožilke, ki je na primeru delala, glede odkupa storitev, pa ji je Cindrič odvrnil, da ne more vedeti, kaj je mislila tožilka. Morda bo obramba obtoženih zato predlagala tudi zaslišanje tožilke, s čimer pa se ni strinjala tožilka Maja Veber Šajn, ki zastopa obtožbo v tem primeru.

Tožilka se je morala opravičiti

Odvetnica je vztrajala, da je treba ugotoviti, ali Cindrič in tajni delavci govorijo resnico. Obramba poudarja, da odkup spolnih storitev od žrtev kaznivega dejanja ni zakonit, zato vztraja pri tem, da je glede tega potrebno temu priti do dna. Tožilka je pojasnila, da je odredba glede tega jasna.

Koordinatorju preiskave so dali čas, da se je seznanil s tem, kar je zapisal v predlogu za odkup spolnih storitev. Nato je povedal, da je bila naloga tajnih delavcev pridobiti zaupanje osumljencev in po potrebi iti tudi v navidezni odkup spolnih storitev. “Nikjer ne piše, da bodo imeli spolni odnos,” je ponovil.

Med izpraševanjem Cindriča je tožilka Maja Veber Šajn zabrusila odvetnikom, naj “nehajo” lajati, zaradi česar je obramba odločno protestirala. Sodnica Tatjana Cvetičanin je od tožilke zahtevala, da se opraviči, kar je nato tudi storila.

Obramba je Cindriča podrobno izpraševala še o drugih okoliščinah iz preiskave, odvetnika Franca Rojka, ki zagovarja Jožeta Kojca, je zanimalo, na podlagi česa je zapisal v ovadbo, da prostitutke izhajajo iz šibkega socialnega okolja. V sodnem spisu je namreč pogrešal dokumente, iz katerih bi to izhajalo.


Najbolj brano