Prehitro ladjo ujeli na radar, poveljnik znorel

“Prehitremu vozniku zavrela kri”, beremo včasih v policijskih poročilih. V Kopru pa je kri zavrela prehitremu poveljniku zadnje letošnje potniške ladje Spirit of Adventure, ko so ga na “radar” ujeli na upravi za pomorstvo in ladjo zaustavili, dokler ne plača kazni. Britanec naj bi s sočnimi izrazi in žaljivkami obkladal pomorskega inšpektorja ter ga celo spodil z ladje.

Lani zgrajena 236 metrov dolga potniška ladja Spirit of Adventure  je specializirana za križarjenja potnikov nad 50 let. Foto: Mateja Dominko/Luka Koper
Lani zgrajena 236 metrov dolga potniška ladja Spirit of Adventure je specializirana za križarjenja potnikov nad 50 let. Foto: Mateja Dominko/Luka Koper

KOPER > Skoraj nova potniška ladja Spirit of Adventure je v Koper plula ponoči iz Dubrovnika in zamujala, saj so v južni Dalmaciji popravljali okvaro. “Naša prometna služba je poveljnika že ob prvem javljanju pred približevanjem pristanišču opozorila, da je hitrost pri vplutju omejena na šest vozlov, tako kot to med drugim opozorimo vsako ladjo,” pravi vodja pomorske inšpekcije na upravi za pomorstvo Tomo Borovničar.

Spodil jih je s svoje ladje

“Opozorili smo ga še dvakrat. Namesto dovoljenih šest vozlov je vozil 7,5 vozla, potem je zmanjšal na 6,8,” opisuje inšpektor. “Ko smo ga obvestili, da bo plačal kazen, je odvrnil, da naj mu jo pridemo izročit na ladjo. To naredimo izjemoma, saj je šlo za potniško ladjo in je nismo želeli predolgo zaustavljati in povzročati zamude in nevšečnosti za potnike,” dodaja. Kazen je znašala 4600 evrov, ob takojšnjem plačilu 2300 evrov. “Na ladji se je do nas obnašal skrajno arogantno, povsem neprimerno, nesramno in vulgarno. Ko smo mu zagrozili še s 500 evri kazni zaradi neprimernega vedenja, nas je grobo odslovil s poveljniškega mostu,” poroča Tomo Borovničar. Ladjo je zaustavil, a se je situacija zatem vendarle hitro pomirila.

3

ladje so v letu 2021 oglobili zaradi prehitre plovbe v koprsko pristanišče

Jadroagent, ki skrbi za ladjarja v Kopru, je poravnal kazen, da je Spirit of Adventure lahko pravočasno odplula, in zdaj to ureja z ladjarjem. “Verjetno do takšne burne reakcije ne bi prišlo, če bi poveljnik upravi za pomorstvo takoj povedal, da ne more prehitro zmanjšati hitrosti, ker bi s tem ogrozil plovnost ladje,” o zapletu pravi Rok Šajn iz Jadroagenta.

Aroganten Anglež in zelo dosledna uprava za pomorstvo?

Incident z britanskim poveljnikom se je zgodil že v začetku novembra, a na upravi za pomorstvo očitno še kar odmeva, tako da so v začetku tega tedna neprimerno obnašanje poveljnika zatožili še pri ladjarju Saga Cruises v Londonu. Odgovora ladjarja še nimajo. V koprskih pomorskih krogih je slišati tako zgražanje nad arogantnim poveljnikom kot tudi nad doslednostjo uprave za pomorstvo, ki bi utegnila povzročiti zamero pri ladjarju in poslovno škodo; nenazadnje prekoračitev hitrosti za 1,5 vozla pomeni 2,7 kilometra na uro.

Po neuradnih informacijah naj bi razburjen britanski kapitan grozil, da ladjarja v Koper gotovo ne bo več. A so pri Jadroagentu povedali, da najbrž tako hudo le ne bo. “Ladjar za prihodnje leto še ni najavil prihodov. Že zadnjih pet ali šest let ga v Koper niti ni bilo, letos je izbral Koper, šele potem ko so v Benetkah prepovedali vplutje velikim potniškim ladjam skozi mesto,” pravi Rok Šajn z Jadrogenta.

Omejitev hitrosti na šest vozlov predpisali lani

Inšpektor Tomo Borovničar pravi, da je v letu 2021 zaradi prekoračitve hitrosti pri vplutju v Koper oglobil tri ladje. Uprava za pomorstvo je znižanje hitrosti na šest vozlov na sidrišču predpisala urgentno lani aprila po incidentu s poveljnikom kontejnerske ladje, ki je na območje, kjer se vkrca pilot, pridivjal s kar 11,9 vozla hitrosti in ogrozil varnost ladje, tovora in Koprčanov.


Najbolj brano