Fotografije, ob katerih že skoraj slišimo glasbo

Čezmejne črno-bele fotografske portrete glasbenic in glasbenikov, ki jih gledalec že skoraj sliši, je inženirka fotografije Slavica Isovska iz Kopra na ogled postavila v Mestni galeriji Fonticus sredi umetnosti prepolnega istrskega Grožnjana.

 Slavica Isovska v grožnjanski Mestni galeriji Fonticus predstavlja portrete 21 glasbenic in glasbenikov.
Slavica Isovska v grožnjanski Mestni galeriji Fonticus predstavlja portrete 21 glasbenic in glasbenikov.  

KOPER, GROŽNJAN > Razstava Ozvočeni prostori, na ogled še danes in jutri, povezuje 37 natisnjenih dokumentarno konceptualnih portretov v črno-beli tehniki, ki jih spremlja še projekcija 88 fotografij. Portretiranke in portretiranci igrajo, pojejo, se smejejo, postavljeni v neklasični prostor, ne na oder, ampak na kraje, ki jim nekaj pomenijo in so jih izbrali sami, ali pa v prostore, kamor jih je glede na njihov značaj oziroma glasbeno zvrst umestila fotografinja: na zapuščene tračnice, v prazno tovarno, naravo, ob spomenike ...

“Ta ciklus sem pričela leta 2018 in ga zaključila prejšnji mesec. Je šele prvi, serijo bom nadaljevala, je 'work in progress'. Menim, da je vreden dokument nekega časa in glasbenikov, dejavnih tu in zdaj. Za fotografiranje oziroma dokumentiranje glasbenikov sem se odločila, ker sem bila v mladosti tudi sama glasbenica, dokler me ni prevzela fotografija in sem se ji povsem posvetila,” pravi avtorica.

V objektiv je ujela 21 glasbenic in glasbenikov, ki živijo in se oglašajo v slovenskih in hrvaški Istri, kjer čezmejno ustvarja tudi sama. Leta 1980 se je rodila v Kopru, na Višji strokovni šoli v Sežani - smer fotografija pa je diplomirala s serijo Za urbanim horizontom - Šutka, ki jo je ustvarila med večmesečnim bivanjem med Romi v makedonski Šutki. Sodelovala je na več kot 60 skupinskih razstavah doma in v tujini, se predstavila na 18 samostojnih ter prejela več nagrad in priznanj. Zanima jo dokumentarna in reportažna, predvsem pa konceptualna fotografija. Kakor ob tokratni razstavi ugotavlja kustos Eugen Borkovsky, se posveti vsaki glasbenici, vsakemu glasbeniku. Izkazuje posebno pozornost, ko v objektiv lovi iskreno kreativne ustvarjalke in ustvarjalce, zato so plodovi njenega dela prepričljivi portreti. Čeprav imamo pred sabo neme fotografije, ob njih že skoraj slišimo glasbo.


Najbolj brano