Majhni koraki za velik napredek

Rek “kar se Janezek nauči, to Janezek zna” še kako drži, ko govorimo o odnosu do okolja in odpadkov. Pa ne samo tistega na papirju in v teoriji, ampak predvsem tistega, ki ga tudi res živimo. In ne samo danes ali v tem tednu, ko v 28 evropskih državah potekajo številne ozaveščevalne akcije o ukrepih za zmanjševanje odpadkov, ki so eden največjih svetovnih okoljskih problemov.

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot dve milijardi ton odpadkov, v Sloveniji več kot štiri milijone ton. Vsak od nas na leto zavrže več kot 400 kilogramov odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Centri ponovne uporabe – nazadnje so enega v torek odprli v piranski občini – so tako odlična priložnost za spodbujanje krožnega gospodarstva, recikliranja in ne nazadnje tudi socialnega podjetništva.

Zato moramo začeti pri sebi, z majhnimi koraki. Že majhne spremembe lahko na globalni ravni ustvarijo veliko razliko.

Vse večji globalni problem postaja tudi embalaža. Te po zadnjih podatkih v Evropi proizvedemo povprečno 157 kilogramov na prebivalca. Ne samo da je proizvedemo veliko preveč, kot bi bilo potrebno, na trgu se skoraj dnevno pojavljajo nove vrste embalaže, ki pa se jih večinoma ne da reciklirati in tako končajo v sežigalnicah.

V komunalnih podjetjih in društvih s področja varstva narave se te pa tudi ostale dni v letu trudijo s številnimi akcijami prebivalcem približati ločeno zbiranje odpadkov, ki je eden od pomembnih korakov na poti k zmanjševanju količine vseh odloženih odpadkov. Toda kaj, ko se tovrstni projekti največkrat primejo samo tistih, ki so o tematiki že bolj ali manj podučeni in do takih, ki jim je skrb za okolje španska vas, sploh ne pridejo. Namesto da bi odpadke brezplačno oddali v zbirne centre, jih ponoči in na skrito vozijo na ekološke otoke ali, še slabše, odvržejo v naravo nekam sredi gozda.. In spet smo pri Janezku in njegovih navadah, ki jih je, ko enkrat postanejo železna srajca, zelo težko spremeniti.

Zato moramo začeti pri sebi, z majhnimi koraki, že s tem, da pijemo vodo iz pipe, si pripravimo kosilo z nič ali čim manj odpadki, namesto plastičnih posod uporabimo steklene, se v trgovino odpravimo s svojo vrečko, na vrt pa posadimo kakšno drevo. Saj v bistvu sploh ni tako težko.

“Skupaj smo močnejši,” te dni pozivajo tudi ilirskobistriški rokodelci in ustvarjalci, ki z ličnim adventnim katalogom domače potrošnike nagovarjajo, naj letos nakupujejo doma, trajnostne in ekološke izdelke, narejene iz lokalnih surovin. Že majhne spremembe lahko na globalni ravni ustvarijo veliko razliko.


Preberite še


Najbolj brano