Vlada v Istro pride, uprava Luke odide

Kar nekako mimogrede tudi Luka Koper dobiva novo upravo. Žarometi so pač zadnje tedne na kadrovanju v energetskih podjetjih, kadrovanje v Luki pa ni v prvem planu. Od daleč je videti, kot da uprave pod vodstvom Dimitrija Zadela, ki se je sporazumno umaknila, nihče preveč ne pogreša.

Ponovilo pa se je naključje, že pregovorno: ko vlada v Istro pride, uprava Luke Koper kmalu odide.

Predvsem pa si v tem trenutku nihče ne želi kakšne nove protestne Vstale Primorske pred Luko. Danes bi bila to prenevarna mešanica.

Tako je bilo leta 2005, ko je po obisku prve Janševe vlade v Istri odstopil Bruno Korelič, Luka pa je dobila zvestega člana SDS Roberta Časarja in njegove sporne posle. Tudi leta 2017 je pred stavbo Luke premier Miro Cerar hvalil odlično delo uprave Draga Matića, takoj zatem pa se je začelo pritiskanje k odstopu z vsemi silami vse do krivdne razrešitve …

Ob nedavnem vladnem obisku Janševe vlade v regiji smo na ta “naključja” spomnili infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, a je odvrnil enako, kot ponavlja pri menjavah v energetskih družbah: da se kot politik v upravljanje podjetij ne vpleta in da vlada nima možnosti vplivanja na kadrovanje. Seveda, odloča nadzorni svet, ki mu predseduje Franci Matoz, ki je odvetnik Janeza Janše in stranke SDS, v njem pa sedi tudi sekretar z Vrtovčevega ministrstva ...

In spet, komaj so Janševi ministri dobro sestopili s fotogeničnih stopnic Pretorske palače, že dobiva tudi Luka novo upravo.

Povsem gladko pa le ne gre. Če so se nadzorniki Luke za neproblematičnega člana uprave Roberta Rožaca hitro dogovorili, pa se pri predsedniku uprave še ni izšlo. Najbrž zaradi različnih političnih interesov, tu pa so še neugodni delavski predstavniki v nadzornem svetu, ki imajo precej moči pri tem kadrovanju …

Najprej smo slišali za 19 kandidatov, potem še za dodatnih 35, ki naj bi se pofočkali pri kadrovski agenciji, da si želijo v Luko. A širok nabor kandidatov vzbuja zgolj videz velike transparentnosti postopka izbire, prav globokega kadrovskega bazena v resnici ni. Menda posamezni nadzorniki celo kličejo menedžerje, naj se prijavijo. Niso redki, ki se nočejo izpostavljati, če vedo, da bodo morali pospraviti kovčke ob naslednji menjavi vlade.

Vtis je, da je kadrovanje v Luko tokrat vendarle previdnejše; tudi Matoz nenehno poudarja soglasne odločitve nadzornega sveta. Spomin na fiasko s Časarjem v času v obdobju prve Janševi vlade še ni zbledel. Predvsem pa si v tem trenutku nihče ne želi kakšne nove protestne Vstale Primorske pred Luko. Danes bi bila to prenevarna mešanica.


Preberite še


Najbolj brano