Navada je železna srajca

Nova parkirna hiša pod Muzejskim trgom v Kopru še ni dosegla svojega namena. Domačini in obiskovalci namreč opažajo, da podzemna garaža ob različnih urah, tudi zvečer in ponoči, večinoma sameva. To pa je daleč od zamisli in želja koprske oblasti, ki si je zadala, da bo pod zemljo spravila avtomobile, trge in ulice osvobodila odvečne pločevine, nato pa te dragocene mestne površine znova vrnila ljudem.

Seveda se strinjamo, da se tako občutljiva sprememba ne more zgoditi čez noč, saj terja poseganje v ustaljene življenjske stalnice prebivalcev. Navada pa je železna srajca, pravi pregovor. Miselnost, da se je treba z avtomobilom pripeljati do vhodnih vrat je - priznajmo si - ukoreninjena v vseh nas. Če so si nekoč takšno udobje lahko privoščili tudi stanovalci v mestnih središčih, pa so se časi tako korenito spremenili, da kaj takega ni več mogoče zamišljati. V marsikateri družini je drugi avto skorajda samoumeven, kar posledično pomeni, da so nekatera mestna jedra zasičena z avtomobili. Žal se je zaradi neučinkovite prometne in parkirne strategije tudi Koper znašel na tem neuglednem seznamu. Po nekaterih ulicah se ni več mogoče brezskrbno sprehajati, saj je treba prednost prepuščati arogantnim voznikom, ki nočejo razumeti, da so oni vsiljivci. Upajmo, da bo tega kmalu konec, saj bo na Kidričevi ulici začel delovati potopni valj, ki bo z odčitavanjem registrskih oznak avtomobilov strogo odmerjal, katerim kategorijam bo za kratek čas še dovoljen tovrsten privilegij. Nič boljše niso razmere na koprskih mestnih trgih, ki so se spremenili v brezoblična parkirišča, zato je njihovo nekdanjo lepoto moč občudovati le še na arhivskih fotografijah.

Seveda se strinjamo, da se tako občutljiva sprememba ne more zgoditi čez noč, saj terja poseganje v ustaljene življenjske stalnice prebivalcev. Navada pa je železna srajca.

Ne preseneča torej, da se je prav zaradi vsega naštetega kakovost bivanja v mestu bistveno poslabšala. Domačini to seveda opažajo, a marsikomu najbrž ni do tega, da bi kaj spreminjal v svoji coni udobja. Ni še vse izgubljeno. Še je čas, da se ta trend obrne v pravo smer in Koper postane ljudem prijaznejši. To pa pričakovano terja napore, odrekanja, akcije prepričevanja z dobrimi argumenti in ozaveščanja o posledicah napačnih odločitev.

Pomembno je, da občina in domačini najdejo skupni imenovalec in govorijo enak jezik. Brez soglasja prebivalcev seveda ne bo šlo. Ni malo primerov dobrih praks, po katerih se gre zgledovati. Prav zato je nujno doreči vsako malenkost, najti najboljše rešitve in jih prilagoditi potrebam ljudi. Brez kompromisov ne bo šlo.


Preberite še


Najbolj brano