Medvedek bo italijanski, ne bodo ga silili čez mejo

Medvedka, ki se je izgubil in taval po Rožni Dolini in so ga na koncu ujeli na italijanski strani v Gorici v bližini predora, še ne bodo tako kmalu spustili v naravo, kot so sprva načrtovali. Italijanski izvedenci so ugotovili, da je podhranjen, ima samo 14 kilogramov in lažjo infekcijo.

Leto dni star medvedek ima komaj 14 kilogramov in ga še ne 
morejo spustiti v naravo.  Foto: D.B.
Leto dni star medvedek ima komaj 14 kilogramov in ga še ne morejo spustiti v naravo.  Foto: D.B.

GORICA > Medvedka so v zavetišču v Škocjanu pregledali izvedenci Univerze v Vidmu in odsvetovali izpustitev v naravo. Tako so črtali možnost, da bi ga izpustili nekje na meji s Slovenijo ali celo v Sloveniji s ciljem, da bi se našel z mamo medvedko in drugim mladičem. Na slovenski strani so namreč medvedko z mladičema videvali na južnih obronkih Trnovske planote, med Osekom in Šmihelom. “Medvedek je imel nesrečo, da se je izgubil in se verjetno pomaknil dol k hišam, zato medvedka ni šla za njim. Na območju Vitovelj in Ozeljana so ga samega opazili že 10. novembra, nato pa še med Staro Goro in Markom. Če bi interventna skupina pri nas še delovala, bi ga lahko ujeli in vrnili v bližino medvedke; v noči ali dveh bi se gotovo zavohali, gre vendarle za približno leto dni starega medvedka, so bili že relativno dolgo skupaj; seveda če je mama še živa,” pravi gozdar Domen Šebenik z Zavoda za gozdove v Tolminu. “Res pa je, če bi ga zdaj pred zimo samega izpustili v naravo, bi to pomenilo gotovo smrt,” se strinja.

V Furlaniji Julijski krajini se deželna služba za biodiverziteto dogovarja za prenos mladiča v specializirano središče za rehabilitacijo medvedov, kjer bi okreval in bi ga lahko spomladi izpustili v naravo, opremljenega z ovratnico za satelitsko spremljanje njegovega gibanja. “Dežela bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo medvedu omogočila dolgo in svobodno življenje v naših gorah,” je zatrdil odbornik za gozdarstvo Stefano Zannier.

Če bi ga zdaj pred zimo samega izpustili v naravo, bi to pomenilo gotovo smrt.


Najbolj brano