Konja, ki dobro vleče, ne menjaš

Politika se je lotila kadrovanja tudi v energetiki. Najprej z odstavitvijo prvega moža Elektra Ljubljane in kasneje Elektra Maribor, vmes pa glavne tarče, predsednika uprave družbe Gen-I Roberta Goloba.

Napovedana ambiciozna vlaganja v energetiki seveda pomenijo vabljivo žvenketanje denarja in težnje po obvladovanju, in to ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti.

Res bi bilo nesprejemljivo, da bi zaradi političnih apetitov Gen-I na dolgi rok izgubil svojo odličnost in se pogreznil v močvaro slovenceljske pritlehnosti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec zatrjuje, da nima nič s kadrovanjem v energetiki. A že pred časom, ko je napovedal obsežne investicije v energetiki, je dal v isti sapi vedeti, da so direktorji v energetskih podjetjih že predolgo v svojih foteljih. Takrat bi morala zasvetiti prva alarmna lučka.

Resda nihče ni nenadomestljiv in Golobu se je iztekel mandat, ampak gotovo drži, da menjajo konja, ki dobro vleče. V Gen-I so kmalu po vstopu na slovenski energetski trg poskrbeli za občutno znižanje cen plina, po njihovi zaslugi plačujejo odjemalci nižje cene za elektriko, še več, kot prvi omogočajo izključno brezogljično elektriko. Ne preseneča, da se zdaj ob teh kadrovskih pretresih v Gen-I lahko hvalijo še s spodbudnimi sporočili, ki jim jih pošiljajo odjemalci. Imajo tudi načrt za razogljičenje Slovenije, ki je uresničljiv, temelji pa na obnovljivih virih energije, predvsem na soncu. Pa še poslovno priložnost vidijo v tem, možnost nadaljnje širitve in zaslužka.

Skratka, so nedvomno zgodba o uspehu. Zanjo je najprej potrebno vodstvo z znanjem in jasno začrtano vizijo. In kadrovski bazen v energetiki resnici na ljubo ni prav globok, strokovnjakov, kakršen je Golob, prav tako ni na pretek. Zaupati vodenje družbe, kot je Gen-I, nekomu samo zato, ker je naš, pa je tako nezrelo, kot če bi začel Golob zdaj v vlogi trenerja pripravljati Pogačarja ali Rogliča za naslednji Tour.

Politično kadrovanje seveda obstaja v vseh političnih opcijah. A v primeru Gen-I so stvari prignali v razmere, ki za podjetje že predstavljajo tveganje.

Gen-I je podjetje, od katerega gre dobiček državi. To, da je tako pomembno podjetje v tem trenutku brez imenovanega vodstva in da so odločanje o njegovem vodstvu preložili v roke sodišča, kaže samo to, kako zelo napačno in neodgovorno so se lotili kadrovanja. To je že prvovrstni neuspeh.

Res bi bilo nesprejemljivo, da bi zaradi političnih apetitov Gen-I na dolgi rok izgubil svojo odličnost in se pogreznil v močvaro slovenceljske pritlehnosti.


Preberite še


Najbolj brano