Novo vojaško letalo v Sloveniji že čez dobro leto?

“Ko smo pregledali več tipov letal, se je izkazalo, da je to letalo ekonomsko najbolj ugodna rešitev,” je po podpisu dogovora med Slovenijo in Italijo o nakupu vojaškega transportnega letala dejal Uroš Korošec z obrambnega ministrstva. 72 milijonov vredno letalo naj bi pristalo v Sloveniji v prvi polovici leta 2023. Po mnenju Levice bo letalo namenjeno predvsem Natovim ekspedicijskim korpusom.

Slovenska vojska bo letalo C27J spartan uporabljala za prevažanje 
vojske, za bojne ali humanitarne potrebe, medicinske primere in 
evakuacijo državljanov.
Slovenska vojska bo letalo C27J spartan uporabljala za prevažanje vojske, za bojne ali humanitarne potrebe, medicinske primere in evakuacijo državljanov.  

LJUBLJANA, RIM > “Zdaj je podpisan dogovor, v enem mesecu bo italijansko obrambno ministrstvo podpisalo pogodbo s proizvajalcem, 14 do 18 mesecev kasneje pa naj bi bilo letalo že dostavljeno v Slovenijo,” je načrt dobave novega vojaškega transportnega letala predstavil direktor za logistiko na obrambnem ministrstvu Uroš Korošec. Naš obrambni minister Matej Tonin je namreč v sredo z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem v Rimu podpisal dogovor o nabavi letala po načelu vlada-vladi.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube je ob tem pojasnil, da bo slovenska vojska letalo C27J spartan uporabljala za prevažanje vojske na “območje delovanja” in domov, za bojne ali humanitarne potrebe, medicinske primere in evakuacijo državljanov. Novo letalo bo imelo domet 5365 kilometrov, letelo bo lahko do 9144 metrov visoko, prevažalo 46 oboroženih ali 60 neoboroženih vojakov ter dobrih enajst ton tovora. Parkirano bo v Cerkljah ob Krki.

Stalo bo 72 milijonov

In cena? Cena golega letala znaša 48 milijonov evrov, ker so letalu dodali še transportno opremo, balistično zaščito, opremo za prevoz ranjencev, težko poškodovanih in okuženih ljudi, prirejeno pa bo tudi za gašenje požarov, se je njegova cena zvišala na 59 milijonov. V ceno so všteti še logistična podpora, rezervni deli, usposabljanje treh posadk in certifikacija. Ko bodo k ceni prišteli še davek, bo Slovenija za novo letalo odštela približno 72 milijonov evrov.

Na vprašanje, katera letala so bila še v igri, je Korošec pojasnil, da so poleg C27J italijanskega proizvajalca Leonardo proučili še C-130 ameriškega podjetja Lockheed, C-390 millennium brazilskega proizvajalca Embraer in transportno letalo Casa španskega proizvajalca Construcciones Aeronáuticas SA. Ameriško letalo bi stalo skoraj 179 milijonov, brazilsko 127 milijonov in špansko 55 milijonov, vendar so ga izločili, ker gre v osnovi za civilno letalo, ker ne dosega potrebne višine in nima pomožnega motorja. Letala C27J, kot ga bo kupila Slovenija, imajo v svoji floti vojske Italije, Bolgarije, Grčije, Romunije, Litve in Slovaške.

Stanka Levica: letalo bo v službi Nata

Korošec je še pojasnil, da bodo v Cerkljah za letalo zgradili nov hangar, do njegove izgradnje pa ga bodo spravili pod šotor. “Sicer pa ne bi bilo nobene škode, tudi če bi letalo imeli pod milim nebom, je pa vseeno boljše, če je pod streho,” je dodal in zatrdil, da letalo ne bo namenjeno le vojski, ampak tudi za transportne prevoze, evakuacije slovenskih državljanov in gašenje večjih požarov.

“Gre za še eno v seriji pogodb za nesmiselne nabave orožja, ki jih namerava Tonin podpisati še pred koncem svojega mandata. Stroški teh nabav pa bodo bremenili vse prihodnje vlade in državni proračun še nadaljnjega pol desetletja,” pa so se na podpis dogovora ostro odzvali v stranki Levica.

Po njihovem mnenju vlada letalo predstavlja kot nujno potrebno in opravičuje njegov nakup tudi z epidemijo koronavirusa, v resnici pa naj bi bilo namenjeno predvsem sodelovanju v “ekspedicijskih korpusih Nato pakta v državah svetovne periferije, kjer Slovenska vojska po diktatu Nata pomaga uveljavljati geopolitične interese ZDA in drugih imperialnih velesil.”


Najbolj brano