Talne obloge, ki vas bodo grele vso zimo

Hladnejša sezona je popolna za namestitev novih talnih oblog. Katere so najprimernejše za ohranjanje toplote čez vso zimo?

Ko se temperature spustijo, s seboj prinesejo mnogo izzivov. Takrat nam več ne pride na misel, da bi se po stanovanju sprehajali bosi. Ne le da je bivanje v stanovanju s hladnimi tlemi neprijetno, porabiti boste morali tudi precej denarja, da boste dosegli temperaturo tal, ki vam bo ustrezala. Ker so strokovnjaki mnenja, da hladnejši časi ponujajo popolne pogoje za namestitev novih talnih oblog, smo za vas pripravili vodič pri izbiri talnih oblog, ki bodo ohranile vaše prste tople čez vso zimo. Ste pripravljeni na najprijetnejšo zimo do zdaj?

Zakaj so hladnejši časi popolno obdobje za namestitev novih talnih oblog?

Mnogi strokovnjaki menijo, da zimska sezona ponuja idealne pogoje za namestitev novih talnih oblog. Za tem pa se skriva kar nekaj razlogov.

V zimskem času je vlažnost v zraku precej nizka. Naša koža ni oboževalka suhega zimskega zraka, to pa ne velja za tla. Prisotnost vlage lahko s sabo pripelje neenakomeren videz, poleg tega pa je ob prisotnosti vlage potrebna previdnost, da se ta ne razvije v plesen. Hladnejši meseci so torej idealen čas, da se izognemo vlagi. Še ena lastnost, vredna omembe, je, da je moč talne obloge pozimi pravilno aklimatizirati, preden jih položite. Pomembno je, da jih najprej pustite izpostavljene v prostoru, kjer jih boste namestili. Navaditi se morajo namreč na normalno raven vlažnosti in temperaturo stanovanja.

Zakaj izbrati laminat?

Vsi, ki bi radi privarčevali, se odločijo za laminat, ki spada med cenejše talne obloge. Ta vrsta je primerna za prostore z visoko obremenitvijo, polaganje pa je striktno plavajoče. Je precej estetski, saj posnema videz lesa, kamna, kovine ... Izbirate lahko med široko paleto laminatov, ki bodo polepšali vaš dom. Lahko bi rekli, da so to lesena tla, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja in za sabo puščajo nizke stroške. Poleg tega, da laminat velja za izredno trpežno talno oblogo, ga je tudi izredno enostavno čistiti. Je kot nalašč za gospodinjstva z manjšimi otroki, ki zelo hitro kaj umažejo.

Mnogi so mnenja, da je laminat material, ki vpija temperaturo, ne zavedajo pa se, da obstaja veliko načinov za ohranjanje prijetnih temperatur. To je vrsta talne obloge, ki ohranja vaša tla topla, tudi ko se temperature spustijo pod ničlo. Laminat je sestavljen iz pristnih slojev lesa trdnejše in stabilnejše površine, kot je tradicionalni trdi les. To mu zagotavlja izjemno lastnost, da se zaradi visoke ravni vlage, suhega zraka ali visokih temperatur krči oziroma širi manj kot druge talne obloge. Ravno zato je laminat popoln za hladnejše čase. Izjemno dobro deluje s sistemi sevalnega ogrevanja v domovih. Tla pod laminatom lahko tudi dodatno toplotno izoliramo s pravilno izbiro podloge za laminate.

Še en super trik pa je, da na laminatna tla položite preproge, ki bodo po hitrem postopku ogrele vaša tla. Poleg tega, da je to najenostavnejša rešitev, je lahko tudi način estetske popestritve prostora. Ovčje preproge so odlične za kopalnice, kuhinje in celo spalnice. Mnogo teh preprog je mogoče prati v pralnem stroju, kar olajša vzdrževanje in ohranjanje kakovosti zraka v vašem domu.

Zakaj izbrati vinilne talne obloge?

Vinilne talne obloge so znane kot talne obloge srednjega cenovnega razreda, ki so še posebej primerne za malce vlažnejše prostore. Polagamo jih na popolnoma ravna tla, možno pa je tudi lepljenje. Ker so vodoodporne, so odlične za vstopne prostore, kuhinje in kopalnice. Njihova odlika je ta, da imajo trdno zaščitno plast, ki ščiti plošče pred vsakodnevno obrabo.

Mnogo strokovnjakov to talno oblogo priporoča za zimo, ker ima kar nekaj izolacijskih lastnosti, ki ohranjajo vaš dom topel vso jesen in zimo in to brez tveganja za zmanjšanje obstojnosti tal. Najboljša lastnost vinilnih talnih oblog pa je prav gotovo ravno ta, da vam z estetskega vidika ni treba žrtvovati izgleda vašega doma. Obstaja veliko različnih stilov vinilnih talnih oblog, ki ujamejo videz dragih naravnih materialov, kot so les, kamen in ploščice, hkrati pa so cenovno zelo ugodne. Strokovnjaki so dokazali tudi, da je občutek toplote na gola stopala pri vinilnih talnih oblogah večji kot pri laminatih (pravijo, da je razlika do 2,5 °C).

Zakaj izbrati parket?

Parket je talna obloga višjega cenovnega razreda, ki je narejena iz naravnih materialov. Primeren je predvsem za suhe prostore. Lahko je položen plavajoče ali lepljen na tla. Lastnost, ki navduši mnoge uporabnike, je ta, da je primeren za obnovo z brušenjem, ponovnim lakiranjem ali oljenjem. Je iz pravega lesa, ki vašemu domu daje sodoben in naraven videz.

Je odlična izbira za zimo, ker dobro deluje s sistemi ogrevanja s sevanjem. Deske iz trdega lesa so narejene iz slojev lesa, povezanih skupaj, kar jim omogoča stabilnost kljub vremenskim razmeram. Tudi z estetskega vidika je to odlična možnost, saj lahko izbirate med veliko različnimi vrstami parketa, ki bodo poživile vaš dom.

Katero talno oblogo naj izberem?

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na odločitev za nakup novih talnih oblog. Če se želite prepričati, katere talne obloge so primerne za vas, si preberite nasvete, ki vam bodo pomagali razjasniti, katere talne obloge so najprimernejše za različne razmere.

Če želite prenoviti svoj dom, obiščite najbližjo Merkurjevo fizično ali spletno trgovino, kjer boste našli vse potrebno. Veselimo se vašega obiska.

Naročnik oglasa je MERKUR trgovina, d. o. o.


Najbolj brano