Srednja šola Izola blestela na tekmovanju v gostinstvu in turizmu

Trije dijaki Srednje šole Izola so se na nedavnem tekmovanju na 68. Gostinsko turističnem zboru Slovenije v Postojni odrezali tako dobro, da so šoli priborili prehodni pokal. Ker so na področju strežbe, kuharstva in turizma dosegli najvišje skupno število točk med sodelujočimi šolami, bo pokal šolske police krasil do zbora v prihodnjem letu, ki naj bi potekal v Laškem.

Z leve: učiteljica kuharstva Irena Ličen, Branko Miklobušec, 
Kristina Kastelic Čehovin,  Neža Novak in Nik Mišič, na fotografiji 
manjka učiteljica turizma Alenka Lodrant. Foto: Vir: Srednja šola Izola
Z leve: učiteljica kuharstva Irena Ličen, Branko Miklobušec, Kristina Kastelic Čehovin, Neža Novak in Nik Mišič, na fotografiji manjka učiteljica turizma Alenka Lodrant. Foto: Vir: Srednja šola Izola

IZOLA > Na področju turizma je Neža Novak, četrtošolka programa Gastronomije in turizma, doma iz Postojne, dobila zlato priznanje in zlato kolajno. Dosegla je kar 97,5 od skupaj 100 točk.

Bronasta, srebrna in zlata kolajna

Prav neverjetno se zdi, da je sprva omahovala glede udeležbe. “Za tekmovanje sem izvedela dokaj pozno, vendar sem se zavedala, da pomeni pomembno izkušnjo, zato sem se na koncu odločila, da se ga udeležim. Pripravljala sem se zelo intenzivno,” nam je povedala.

Gostinsko-turistični delavci tekmujejo v 17 kategorijah

Tekmovanje v strežbi zaobjema točenje piva, pripravo pogrinjka ali jedi pred gostom, toplih napitkov oziroma koktajlov. V kuharstvu se nanaša na pripravo hladno-toplega bifeja, postrežbo banketa oziroma tradicionalne jedi, značilne za kraj tekmovanja, kot je brodet, štajerska kisla juha ali druga jed v kotličku. V turizmu pa gre za tekmovanje sobarjev, receptorjev, pripraviti je treba načrt vodenja po kraju tekmovanja in njegovih znamenitostih, turistični produkt, ki bi ga lahko tržili ...

Priznala je tudi, da je imela kar nekaj treme, saj so zaradi covid razmer prvič doslej tekmovali posamično in ne v tričlanskih ekipah; pritisk in odgovornost sta bila še toliko večja. “Ne glede na vse sem ponosna, da sem dosegla prvo mesto, in sebi dokazala, kaj zmorem."

Na področju strežbe je zlato priznanje in srebrno kolajno dobila Kristina Kastelic Čehovin iz petega letnika programa Gastronomija in doma iz Nove Gorice (zbrala je več kot 95 točk), njen sošolec Nik Mišič iz Volčje Drage pa je na področju kuharstva dobil srebrno priznanje in bronasto kolajno.

Branko Miklobušec

učitelj praktičnega pouka strežbe

“Dobili smo potrditev, da delamo dobro in imamo dobre dijake.”

Ocenjujejo tudi, kako so dijaki urejeni in kako komunicirajo

Kot pojasnjuje učitelj praktičnega pouka strežbe Branko Miklobušec, tudi učitelj Kristine Kastelic Čehovin in njen mentor, je bilo tekmovanje kompleksno in zahtevno. “Pri vseh treh področjih točkujejo različne stvari in ocenjujejo tudi, kako so tekmujoči urejeni, kako nastopijo in komunicirajo z gosti.”

Kolajne dijakov tudi učiteljem veliko pomenijo. “Dobili smo potrditev, da delamo dobro in imamo dobre dijake, da smo torej vredni našega poslanstva.”

Izolska šola se gostinsko-turističnih zborov udeležuje vse od ustanovitve v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja, pripravljajo jih v Rogaški Slatini, Mariboru, na Bledu, v Portorožu ... Šola sodeluje na vseh treh področjih, ker so strežba, kuharstvo in turizem neločljivo povezani med sabo. “Tovrstni zbori so bili še pred desetletjem najpomembnejše srečanje gostinskih in turističnih delavcev, na katerih smo ocenili poletno sezono in pokazali znanje, ki ga predajamo bodočim kuharjem, natakarjem in turističnim delavcem. Včasih smo to pokazali tudi pred mednarodno udeležbo,” pojasnjuje Miklobušec.


Najbolj brano