Skupščina Gen-I spet neuspešna pri imenovanju nove uprave družbe, odločilo bo sodišče

Skupščina Gen-I tudi danes ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave. Dosedanji pod vodstvom Roberta Goloba se je včeraj iztekel mandat. Nove uprave podjetje nima. O njej bo odločalo sodišče. Podjetje še naprej normalno posluje. Golob pričakuje, da bi v naslednjem tednu, dveh družba vendarle dobila polno upravo, saj je preveč pomembna, da bi bila dalj časa brez nje.

“Nove uprave nimamo, o njej bo odločalo sodišče,” je dejal Robert 
Golob. Foto: STA
“Nove uprave nimamo, o njej bo odločalo sodišče,” je dejal Robert Golob. Foto: STA

LJUBLJANA > “Podjetje normalno posluje, s pooblaščenci. S tega vidika ne pričakujemo zapletov. Pričakujemo, da bi lahko imeli v naslednjem tednu, dveh, odločitev sodišča, morda bodo pa tudi družbeniki, lastniki v tem času našli kakšen kompromisni predlog, ki bo usklajen,” je po današnji skupščini družbe Gen-I povedal predsednik odhajajoče uprave Robert Golob.

Poleg družbenikov, ki lahko podajo svoje predloge glede imenovanja uprave, bo tudi uprava na sodišče podala predlog za kontinuiteto, odločitev pa je v rokah sodišča. Omenil je tudi, da bo to zanimiv sodni precedens, saj je sodne prakse malo, v primeru Gen-I pa je zadeva še kompleksnejša, ker gre za večstransko upravo različnih družbenikov.

Gen-I potrebuje upravo s polnim mandatom

“Še vedno si želim, da dobi Gen-I čim prej upravo s polnim mandatom, ker je podjetje preveč vpeto v mednarodne tokove, da bi si lahko privoščilo dalj časa delovati z začasnimi ukrepi,” je še pojasnil Golob. Povedal je tudi, da ne razmišlja o tem, da bi šel v politiko, niti o tem, da bi zapustil podjetje, v katerem je zaposlen ne glede na mandat predsednika uprave.

“Jutri bom pač začel opravljati nekatere druge funkcije in nekatere z velikim veseljem prepustil svojim sodelavcem,” je pojasnil in dodal, da se bo še naprej ukvarjal z mednarodnim trgovanjem in z odnosi z javnostmi.

V zvezi z odločitvijo skupščine je pojasnil, da je v torek znova zasedal nadzorni svet Gen Energije (ta je, tako kot Gen El 50-odstotni lastnik Gen-I), kjer se je tudi sam znova predstavil kot kandidat, a je bila njegova predstavitev skupaj z razvojnim načrtom ponovno zavrnjena, kasneje pa je bil za kandidata za predsednika uprave predlagan Martin Novšak, predsednik uprave Gen energije. Tak predlog je bil predstavljen na današnji skupščini, a ni bil potrjen.

“Za vodenje zelene transformacije Slovenije naslednjih deset let nekdo, ki je izrazito usmerjen v eno tehnologijo, v tem primeru jedrsko, mogoče ni najbolj primeren kandidat,“ je o predlaganemu Novšaku, ki ga je sicer označil za izjemnega strokovnjaka in človeka, povedal Golob in pristavil, da je dobil Novšak s strani nadzornega sveta navodilo, da mora kandidirati. Razlog, da ni bil potrjen, pa je bila neusklajenost vseh nadzornikov.

Lastništvo Gen-I zanima tudi EBRD

Golob je spregovoril tudi o izjemnem zanimanju za nameravano prodajo lastniškega deleža Gen-I v Gen EL in dodal, da so pred nekaj dnevi prejeli ponudbo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

“Upam, da bo zdaj kdo resno vzel ta proces kot nekaj, kar je ključno za razvoj celotne slovenske energetike. Ravno to, da največja evropska banka prepoznava v Gen-I nosilca zelene transformacije na podlagi strateškega razvojnega načrta, ki smo ga predstavili, in je pripravljena vložiti v to ogromno denarja, bi moral biti signal, za kaj pri tej stvari sploh gre,” je še pojasnil in še enkrat zatrdil, da cilj ni privatizacija, niti menedžerski odkup, ampak je namen vstopa lastnika en sam, razvojni, saj bi podjetju omogočil, da bi ambiciozne cilje, ki jih že danes prehitevajo, realizirali še hitreje. Tudi zato ne razume, da se obstoječa garnitura odpoveduje tej edinstveni poslovni priložnosti, ki jo Gen-I predstavlja za Slovenijo.

“Eden od razlogov, zakaj ves čas vztrajamo, da je zasebni delež nujno prisoten v Gen-I, je, da politika, katerakoli že, v podjetju ne more početi ravno česarkoli, in vstop kateregakoli, sploh pa tako renomiranega lastnika, vsekakor pomeni pomembno varovalko.”


Najbolj brano