Marlene in Edith, na odru in v življenju

“Dve ženski, dve prijateljici, tako močni na odru in hkrati podvrženi lastnim emocijam. Marlene in Edith predstavljata vse nianse ženske narave, zato sta primer odločnosti, krhkosti, poguma in senzibilnosti. Vsakdo izmed nas lahko najde v teh likih vsaj nekaj, kar lahko prepozna kot svoje. Njuni življenji sta naju prevzeli že prvi trenutek in ena sama predstava ni dovolj, da bi o tem spregovorili. Mogoče sta naju oni izbrali.”

Stefania Seculin in ...
Stefania Seculin in ... 

Tako Stefania Seculin in Graziana Borciani opišeta občutke, ki so vodili do zamisli za glasbeno-dramski večer MarlenEdith. Uprizorili sta ga pred nekaj leti v lastni režiji in zdaj bo njuna predstava doživela slovensko premiero kot prva produkcija nove sezone Slovenskega stalnega gledališča.

Kamenček v mozaiku portretov znamenitih žensk

Od 2. do 6. decembra se bo občinstvo lahko vživelo v lika karizmatičnih žensk, ki sta živeli v burnih letih prejšnjega stoletja. Slovensko stalno gledališče že nekaj let postavlja v ospredje žensko tematiko, da bi tudi na gledališkem odru prispevalo k utrjevanju nove zavesti. Predstava MarlenEdith je v tem smislu dodatni kamenček v mozaiku portretov znamenitih umetnic. Prav tako je gledališče pozorno do kontaminacije umetniških izrazov in na poseben način do vloge glasbe v gledaliških govoricah. Tokrat bo ta usmeritev privabila na tržaški in goriški oder uveljavljeni pevki z dolgoletno odrsko izkušnjo.

Graziana Borciani je italijanska igralka, pevka in docentka, ki je sodelovala v mnogih gledaliških in televizijskih projektih na državni ravni in je od leta 2003 članica znane skupine Oblivion. V Trstu rojena Stefania Seculin je pevka, igralka in glasbenica, ki se še posebej posveča žanrom muzikala, kabareta in šansona. Na odru z njima bosta tudi Danijel Malalan v vlogi pripovedovalca in pianist Lamberto Lipparini, ki bo spremljal izvedbe legendarnih pesmi, kot so La Vie en rose, Hymne à l’Amour, Just a Gigolo, Lili Marleen ...

Skupna zgodba dveh nepozabnih

Ustvarjalki Marlene Dietrich in Edith Piaf sta bili zelo različni. Prva je bila nekonvencionalna diva, ki je zavrnila Adolfa Hitlerja, provocirala tako moške kot ženske in je uveljavila prepoznavno podobo moderne, samostojne ženske. Legendarna je postala tudi Edith Piaf s svojimi težkimi življenjskimi preizkušnjami in stalnim iskanjem ljubezni pri vselej napačnih moških. Njene pevske izvedbe prevzamejo ravno zaradi iskrenosti, ki jo izražajo, saj so vsaka na svoj način pripoved o osebnem doživetju.

Marlene in Edith sta se spoznali in se spoprijateljili: ta skupna zgodba je osnova besedila in glasbenega sporeda, prepleta besed in glasbe, ki bo v intimni obliki spregovoril o resnični zgodbi in o zimzelenem čaru obče znanih pesmi.


Preberite še


Najbolj brano