Samotestiranje tudi s starši

Čeprav bodo na osnovnih šolah danes začeli s samotestiranjem učencev, številni ravnatelji včeraj niso vedeli, koliko otrok in mladostnikov bo opravilo HAG test, ker soglasja staršev še danes zbirajo. Nekateri niso želeli niti napovedati, kako bodo organizirali pouk na daljavo za tiste, ki se ne bodo samotestirali, češ da morajo najprej dobiti navodila ministrstva za izobraževanje, čeprav so se se včeraj dogovarjali prek “zoom” povezave. Ponekod pa bodo staršem učencev omogočili, da prisostvujejo samotestiranju.

Po eni od ocen naj bi se samotestiralo najmanj 90 odstotkov 
osnovnošolcev. Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Po eni od ocen naj bi se samotestiralo najmanj 90 odstotkov osnovnošolcev. Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

PRIMORSKA > To možnost bodo zlasti za učence do tretjega oziroma petega razreda omogočili tudi na izolski OŠ Vojke Šmuc in koprski OŠ Dušana Bordona. “Staršem oziroma skrbnikom ponujamo možnost prisostvovati samotestiranju. Tisti, ki imajo pomisleke, da bi njihov otrok postopek zmogel opraviti zgolj ob prisotnosti učitelja, ga lahko jutri in v petek spremljajo v šolo. Z njim naj pridejo v šolsko športno dvorano,“ je včeraj napovedal ravnatelj OŠ Vojke Šmuc Anton Baloh.

Manj kot desetina učencev naj se ne bi samotestirala

Samotestiranje v spremstvu staršev bo potekalo med 7.45 in 8.30, vodila ga bosta učitelja, ki bosta skupaj z materjo ali očetom in otrokom tudi odčitala rezultat. “Po opravljenem postopku bodo starši oziroma skrbniki zapustili šolski prostor. PCT pogoj za spremljevalce učencev prve triade v šolo po odloku vlade ni obvezen, je pa zaželen,” je povedal Baloh, nasprotno na omenjeni koprski OŠ od staršev zahtevajo, da izpolnjujejo pogoj PCT.

“Pouka na daljavo v srednjih šolah ne bo”

Ker srednješolsko izobraževanje za razliko od osnovnošolskega ni obvezno, tam staršev niso prosili za soglasje glede samotestiranja dijakov. Kot pravi ravnateljica Srednje šole Izola Adelija Perne, so v zadnjih dneh dobili tri e-pisma staršev z napovedjo, da se njihovi mladostniki ne bodo samotestirali. “Starši naj se zavedajo, da pouka na daljavo v srednjih šolah ne bo. Na voljo bo le gradivo v spletnih učilnicah,” opozarja Pernetova.

V Izoli so prisostvovanje staršev uskladili v ponedeljek na “zoom” srečanju s predstavniki sveta staršev. Baloh je napovedal še, da bodo za učence na nižji stopnji, ki se ne bodo samotestirali, izvajali hibridni način pouka z videokonferenco in posredovanjem gradiva v spletno učilnico (pouk na daljavo bo v posameznem razredu za vse oddelke vodil učitelj v sodelovanju z razrednikom), za učence na višji stopnji pa bo potekal na daljavo na hibridni način tako, da bodo večinoma deležni pouka preko videokonferenc z razrednikom in da bo vzporedno potekal pouk “v živo”.

Koliko učencev se bo od skupaj 748, kolikor jih šolo obiskuje s podružnico v Kortah vred, šolalo na daljavo, Baloh včeraj še ni vedel. Po do takrat zbranih soglasjih je ocenil, da jih bo manj kot desetina. Nasprotno nam je Tanja Vincelj iz OŠ Lucija številke obljubila za danes, ker da bodo soglasja, nasprotovanja in potrdila o PCT prešteli danes zjutraj. “Na višji stopnji bodo številke ugotavljali ob 7.30 v matični učilnici, na nižji ob 8.20, povsod pa bo poleg razrednika prisoten še en učitelj,” je napovedala. OŠ Lucija skupaj z enoto v Strunjanu obiskuje 619 šolarjev, v minulih dneh pa je ravnateljica dobila 33 pisem staršev, “klasičnih in napisnih tipsko”, v katerih ji starši napovedujejo, da ne bodo dovolili posegov v telo otroka in bodo zoper šolo oziroma njo terjali kazensko odgovornost. Manj kot deset takšnih pisem je dobil tudi Baloh, razbrati je, da so se njihovi avtorji posvetovali s pravniki. Glede pouka na daljavo se na lucijski osnovni šoli niso želeli opredeljevati, omenili so le, da se hibridni model ne obnese.

Bogomir Furlan

OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša iz Renč

“Želim si, da bi samotestiranje izpeljali mirno in brez provokacij.”

Prednosti samotestiranja pojasnila medicinska sestra

Niti ravnatelj OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče Bogomir Furlan ni mogel oceniti, koliko staršev bo dovolilo samotestiranje, saj soglasja pričakujejo do danes zjutraj. “Pred jutrišnjim dnem imamo mešane občutke, zadostovalo bo, da bo eden od staršev zelo zoprn, in se bo ustvarilo slabo vzdušje. Ne gre za številke, ampak za odnos,” nam je včeraj zaupal.

Otroke in učitelje so skušali na nov ukrep za zajezitev okužb kar najbolje pripraviti. Medicinska sestra je najprej učiteljem pojasnila, čemu je namenjeno samotestiranje, v ponedeljek pa še učencem po razredih. “Nekateri imajo do novosti velika pričakovanja, podobno kot do prvega šolskega dne, drugi se s tem ne ukvarjajo,” je povedal. “Nekateri so se prej redno samotestirali doma in jim predstavlja celo olajšanje to, da jim tega ne bo več treba početi doma. Zame pa je težava, če se temu v nekem razredu glasno upirajo skupine staršev. Spet tretji pravijo, da imajo pravico do varnega okolja, in pričakujejo, da bomo dosledno izvajali odlok.”

V obvestilu za starše so tiste, ki se ne strinjajo z ukrepom, prosili, naj otroke pustijo doma, saj jih šola skladno z vladino uredbo ne more sprejeti. “Kljub dolgoletnim izkušnjam se s tako kočljivimi razmerami še nisem spoprijemal. Lahko rečem le, da si želim, da bi samotestiranje izpeljali mirno in brez provokacij, saj se vsi zavedamo, da so zdravstvene razmere v državi hude, samotestiranje pa je, kot pravijo, edina alternativa zaprtju šol, ki si ga res ne želimo,” je bil nedvoumen Furlan.


Komentar novinarja

Mirjana Cerin

Človečnost na preizkušnji

Pravijo, da hudič v sili še muhe žre in da ko gre zares, nehamo komplicirati. V naši državi se to doslej še ni zgodilo, čeprav je vzgojno-izobraževalni sistem talec covida-19 že tretje šolsko leto zapored. To je dolgo obdobje, nekateri so se v tem času naučili hoditi in govoriti, drugi so šli na višji nivo izobraževanja (na višjo stopnjo osnovne šole, na srednjo ali visoko šolo), lahko pa so izobraževanje tudi končali, naj bo poklicno, srednješolsko ali visokošolsko. Zakaj se torej nekaterim ...

Preberi več

Najbolj brano