Postavimo svoj svet na glavo!

Časa in vsega, kar nam vsak dan znova prinaša, ni mogoče ustaviti, lahko pa spremenimo sebe in svoj pogled na ta svet - in stopimo v lepe dneve.

Edini način, da se imamo dobro, je, da ne podlegamo dogajanju okoli nas, ampak se sami pri sebi potrudimo in odločimo za spremembe.

Za začetek postavimo svet na glavo in naredimo preizkus: naš časopis, ki ga ravnokar berete, začnite brati od zadaj naprej. Psihologi so namreč raziskovali vpliv spreminjanja gledišča in ugotovili, da spremenjena perspektiva pospešuje regeneracijo sivih celic v možganih.

Kdor se ne zna izklapljati, je ves čas pod pritiskom.

Zdaj pa poglejmo še nekaj majhnih sprememb, ki imajo na nas velike učinke.

Oblačenje

Jutranje oblačenje je izvrstna priložnost, da lepo začnemo dan. Med oblačenjem nikar ne sedajmo na posteljo - raje se prestopajmo z noge na nogo, saj s tem vadimo ravnotežje.

Odmor

Kdor se ne zna izklapljati, je ves čas pod pritiskom in zagotovo ni najboljše volje. Potem se mu vse nagrmadi in znajde se v začaranem krogu. Raziskave kažejo, da se moramo občasno ustaviti, usmeriti svoje razmišljanje vase, izključiti zunanji svet in se sprostiti. S tem zmanjšamo proizvodnjo stresnih hormonov, podobno kot če bi se sproščali s športom. Predlagamo 20 minut sproščanja z meditacijo ali kratek sprehod vsak dan.

Na pamet!

Raziskovalci delovanja možganov so ovrgli mit, da možganske sposobnosti s časom avtomatično pešajo. V starosti resda slabše opravljamo več reči hkrati, obdelava podatkov v možganih se upočasni, na številnih drugih področjih pa upad zmogljivosti ni nujen - na nekaterih se zelo izboljšajo. Najbolj možganom škoduje nedejavnost. Da ne bi zakrneli, se učimo stvari na pamet. Izberite nekaj lepih pesmi in se jih začnite učiti.

Obred

Priporočljivo je redno pitje čaja. Od tri do pet skodelic čaja na dan, najbolje nesladkanega, nam zagotavlja dovolj tekočine, pa tudi nekaj trenutkov, ko se ustavimo, pokramljamo ali se zamislimo.

Ob pitju čaja zaustavimo svoje fizično gibanje in umirimo misli. (Foto: Unsplash)

Prepiranje

Raziskovalci so ugotovili, da se pari, ki potlačijo jezo zaradi medsebojnih nesoglasij, razidejo prej od parov, ki se prepirajo. Jezi je torej treba dati možnost, da se razkadi, saj to podaljšuje tako zvezo kot življenje - dolgoročno lahko vase potlačena nejevolja povzroča visok krvni tlak in nespečnost.

Izklop

Dosežki moderne tehnologije so sicer sila uporabni, vendar pa povzročajo tudi številne težave. Nenehna priklopljenost na aparate ne nazadnje tudi škodi zdravju. Zato poskusimo kdaj obstajati tudi sami s sabo ali z drugimi, brez sodobnih igračk. Za začetek pojdimo na sprehod brez telefona.

Novosti

Vsak dan bi si morali privoščiti kaj novega. Dovolj je že kakšna malenkost: preizkusimo nov kuharski recept, po daljšem času obiščimo gledališče ali kino in vstopimo v nov, nepoznan svet. Le tako se bomo lahko pogovarjali o novih temah in drugačnih doživetjih, kar ohranja bistrega duha.

Odpiranje

Vzpostavljanje novih stikov nam širi obzorje in nas spravlja v dobro voljo, zato se ne bojmo navezovati stikov z neznanci, predvsem pa ohranjajmo stike s prijatelji.


Najbolj brano