Nadaljevanje pogovorov za čezmejno zaščito terana

Društvo vinogradnikov s Krasa (z njegove italijanske strani državne meje) bo aktivno soudeleženo pri slovensko-italijanskem omizju za priznanje in zaščito čezmejne vinske označbe za vino teran.

OPČINE > Tako je sklenilo italijansko kmetijsko ministrstvo in s tem priznalo pomen in vlogo tržaškega društva pri prizadevanjih za razširitev zaščitne vinske znamke na celotno kraško območje, saj teran pridelujejo tako na slovenski kot tudi na italijanski strani Krasa.

Društvo vinogradnikov s Krasa je prejelo sporočilo o odločitvi kmetijskega ministrstva pred kratkim. Na torkovem sestanku v Prosvetnem domu na Opčinah je z njim seznanilo svoje člane. Na srečanju je predsednik Društva vinogradnikov s Krasa Matej Škerlj obnovil dosedanja prizadevanja za uvedbo čezmejne vinske znamke. Ko se je Slovenija odločila, da bo zaščitila vino teran, je zajela pridelovalce tega vina na italijanski strani “panika”, se je izrazil Skerlj. Zbali so se, da ne bodo smeli več uporabiti tega imena za svoje vino, kar bi bil po svoje absurd.

Marca 2018 so se vendarle začela slovensko-italijanska pogajanja za ustanovitev čezmejne vinske znamke, ki pa so se ustavila, potem ko je Hrvaška zahtevala uporabo imena teran za “svoje” tovrstno istrsko vino. Slovenija je vložila priziv na evropske organe, vinske sodne peripetije so trajale nekaj let, dokler ni splošno sodišče Evropske unije septembra lani razsodilo, da lahko Hrvaška “pod določenimi pogoji uporablja ime teran”. Slovenija se je odločila, da se ne bo več sodno odzvala, kar je nato omogočilo nadaljevanje pogajanj za uvedbo čezmejne vinske znamke teran DOP oziroma ZOP.

Na fotografiji z leve: ugledna pridelovalca terana, nekdanji in sedanji predsednik Društva vinogradnikov s Krasa, Benjamin Zidarich in Matej Škerlj.


Najbolj brano