Krkovič: Želel sem razkrinkati nespodobno delovanje politike

Tone Krkovič, ki je veljal za tesnega sodelavca Janeza Janše, je po odmevnem nastopu na novinarski konferenci prvega moža Gen-I Roberta Goloba za portal N1 dejal, da je želel razkrinkati delovanje slovenske politike, ki ga ne odobrava. Povedal je še, da v političnih vrstah nima več nobene vloge, z Janšo pa da se že dolgo nista videla ali slišala.

Tone Krkovič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tone Krkovič Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Tone Krkovič, približno eno leto tudi zaposlen na Gen-I, je v četrtek presenetljivo nastopil na novinarski konferenci Roberta Goloba, ki je ostal brez soglasja za nov mandat na čelu družbe, za to pa okrivil aktualno oblast. Razkril je, da mu je Golobovo menjavo pred letom dni napovedal že Rok Snežič, domnevni davčni svetovalec premiera Janeza Janše, ki da mu je tedaj še dejal, da se bodo o Golobovem umiku pogovorili na kosilu, ki naj bi se ga udeležil še generalni sekretar SDS Borut Dolanc.

“Nasprotujem vtikanju v sisteme, ki so zdravi”

Krkovič je za N1 dejal, da se ni izpostavil za Goloba, temveč je želel “z enim konkretnim primerom razkrinkati modus operandi delovanja slovenske politike, ki ga ne odobrava”. “Odločno namreč nasprotujem vtikanju v sisteme, ki so zdravi, rušenju in uničevanju ljudi, delitvi na naše in vaše. Če bi se v letih 1990, 1991 delili na naše in vaše, na komuniste in nekomuniste ... bi imeli državljansko vojno,” je dejal.

Pojasnil je, da so bili nekateri po nastopu sedanje vlade naklonjeni temu, da bi se vrnil na obrambno ministrstvo in da so to tudi svetovali predsedniku vlade. Janša je predlog, tako Krkovič, prenesel obrambnemu ministru Mateju Toninu, vendar ga ta ni sprejel, pri tem pa naj bi izjavil, da ne bo jemal “človeka s ceste”. Po Krkovičevih navedbah mu je te Toninove besede razkril predsednik prve slovenske demokratične vlade Lojze Peterle.

Kot je za portal poudaril Krkovič, je manj kot mesec dni po tem, ko je Tonin zavrnil sodelovanje z njim, dobil povabilo na pogovor z Robertom Golobom. Krkoviča so, kot pravi, zlasti pritegnile Golobove besede, da ima Gen-I ničelno toleranco do korupcije in da nihče nima pravice komurkoli karkoli obljubljati. Danes med njima vlada veliko zaupanje, je dodal.

Krkovič je sicer še povedal, da v političnih vrstah nima nobene vloge več, z Janšo pa da se že dolgo nista niti videla niti slišala. Je pa še aktiven v Združenju za vrednote Slovenske osamosvojitve, ki mu predseduje Peterle.

Na vprašanje N1, ali se niso tudi v času, ko je bil on glavni tajnik SDS, v drugih takratnih koalicijskih strankah pa so to mesto zasedali Gregor Golobič (LDS), Dušan Kumer (SD) in Hilda Tovšak (SKD), prav tako dogovarjali, koga bodo zamenjali na čelu državnih podjetij, pa je odgovoril: “Tega nismo nikoli počeli.”


Najbolj brano