Nakup deleža v TTI: Časar tudi tokrat ni priznal krivde

Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, na predobravnavnem naroku po pričakovanju ni priznal krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki naj bi ga po obtožbi koprskega tožilstva zagrešil ob nakupu 10-odstotnega deleža slovaške družbe TTI.

Robert Časar in Milan Pučko Foto: Zdravko Primožič/FPA
Robert Časar in Milan Pučko Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Koprsko tožilstvo je obtožbo zaradi zlorabe položaja v letu 2016 vložilo proti Robertu Časarju ter Aldu Babiču, Marjanu Babiču in Milanu Pučku, ki so bili pred leti v vodstveni ekipi Luke Koper. Poleg njih pa se je v obtožbi znašel tudi avstrijski državljan Dieter Kaas, ki je za TTI podpisal domnevno škodljivo pogodbo o prodaji 10-odstotnega deleža družbe.

Na sodišče so prišli le Časar, Marjan Babič in Pučko, Alda Babiča je zaradi prehladnega obolenja opravičila njegova zagovornica Martina Žaucer Hrovatin, pa tudi sicer njegova prisotnost na predobravnavnem naroku ni bila nujna, saj je obtožbi ugovarjal. Ni pa bilo niti Kaasa, sodišče mu je vabilo poslalo na njegov dunajski naslov, a odziva ni bilo, z njim pa ni imela stika niti njegova obramba. Tudi on je sicer ugovarjal obtožbi.

Tako so na vprašanje sodnika Matevža Grosa, ali priznajo krivdo, odgovorili le Časar, Pučko in Marjan Babič. Krivde po pričakovanjih niso priznali.

Sojenje se bo predvidoma začelo februarja, sodil jim bo sodnik brez senata. Obramba obtoženih je včeraj predlagala dokaze, ki naj bi jih izvedli na sojenju. Zaslišali bodo številne priče, seznanili pa se bodo tudi s sodnima spisoma, povezanima z odškodninsko tožbo, ki jo je Luka Koper vložila proti nekdanjim članom uprave in nadzornikom. Z njo je terjala več kot 19 milijonov evrov odškodnine. Postopek proti članom uprave je sodišče prekinilo, proti nadzornikom pa je vrhovno sodišče nedavno razveljavilo sodbo, s katero sodišče Luki že drugič ni ugodilo. Nadzornike tako časa še tretji sodni postopek.

Spomnimo, Luka Koper je 10-odstotni delež v slovaškem holdingu TTI kupila v letu 2008 in si od posla obetala tudi sinergijske učinke. Za delež je plačala 25 milijonov evrov, čeprav je Deloitte celotno družbo ovrednotil na 104 do 119 milijonov evrov. Časar je v pravdi zatrjeval, da je šlo pri nakupu deleža slovaškega holdinga za dober posel.


Najbolj brano