Jesen in zima sta pravi čas za obisk Škocjanskih jam

Velika dolina v jesenskih barvah s Škocjanom v ozadju.
Velika dolina v jesenskih barvah s Škocjanom v ozadju. 

Škocjanske jame, ki so na seznam UNESCO svetovne dediščine vpisane že vse od leta 1986, so prerasle status postojanke za domače in tuje turiste med poletnimi počitnicami na poti domov ali pa v primeru deževnega dne. Vse več ljudi spoznava, da je obisk Škocjanskih jam lep skozi vse leto, najlepši pa prav v hladnejši polovici leta. Ko načrtujete obisk jam, vam tega niti vreme ne more skaziti.

 

Pogled na kanjon v Šumeči jami, Škocjanske jame.

 

Obisk Parka Škocjanske jame je mogoč skozi vse leto in vse dni v tednu. Jame skozi vse leto zadržijo podobno temperaturo, v jesenskem in zimskem obdobju pa je zrak v jami še bolj čist in svež. Meglice, ki včasih v poletnem obdobju prekrivajo jamske dvorane, pozimi običajno ne vidimo, saj je temperatura v notranjosti podzemnih dvoran in v udornih dolinah skorajda izenačena. Od časa do časa pa jamski zrak še dodatno prepiha kraška burja. V hladnejši polovici leta je običajno voda v reki Reki višja, tako da obiskovalec že od daleč sliši mogočno šumenje vode v kanjonu. Naj omenimo še dodatne razlog za obisk Škocjanskih jam v zimskem času, in to so promocijske akcije za vodene oglede za organizirane skupine.

Posebna ponudba v tem obdobju velja za upokojence, različna društva (gasilska, turistična, kulturna…) in za družine. Do konca leta velja tudi poseben popust na ceno vstopnice, in sicer znaša le-ta 25 %, dobijo pa ga obiskovalci, ki pridejo na obisk z manj kot tri mesece staro vstopnico Kobilarne Lipica ali pa Parka vojaške zgodovine Pivka.

Avtentično jamsko doživetje

Izpostaviti velja tudi obisk Hankejevega kanala, po poteh prvih jamskih raziskovalcev, v same globine kanjona. Turo se izvede v jamski opremi in jo je mogoče izvesti le za manjše skupine.

 

Vklesana pot skozi Hankejev kanal, Škocjanske jame

 

V barvito jesen po Učni poti Škocjan

V parku se lahko sprehodite po Učni poti Škocjan, ki se lahko pohvali s priznanjem za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. V sprejemnem centru parka na informacijski točki dobite knjižico in že se lahko podate na dvokilometrsko krožno pešpot. Pogledi na osrčje parka so še posebej privlačni v jesenskem času, ko ruj zaživi v ognjeno rdečih barvah. Družbo mu delajo še pisan mali jesen in druge grmovnice, nad parkom že letijo ptice selivke, skozi vse leto pa nas spremlja petje ptic. V parku se prepleta več tematskih kolesarskih in pohodniških poti, ki jih je možno obiskovati skozi vse leto.

Ob poteh pa se lahko okrepčate pri ponudnikih kulinaričnih doživetij. V ožjem območju parka se nahaja Restavracija Ambrožič in Turistična kmetija Betanc v Betanji, na voljo je tudi nekaj prenočišč. Še več ponudbe pa najdete v neposredni okolici Parka Škocjanske jame.

Več informacij boste našli na spletni strani parka: ww w.park-skocjanske-jame.si

Regijski park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu, kjer ime pokrajine pišemo z veliko začetnico, saj so raziskovalci prav na tem območju začeli sistematično in strokovno odkrivati in razlagati kraške pojave. Park je bil ustanovljen leta 1996, ožje zavarovano območje meri 401 ha, vplivno območje parka obsega 450 km2 in pokriva porečje Reke. Park skrbi tako za zaščito in ohranjanje naravnih vrednot ter kulturne dediščine kot tudi za prepoznavnost in razvoj tega območja. Raziskovanje, izobraževanje in delo z lokalnim prebivalstvom v zavarovanem območju je ključnega pomena za ohranjanje njegove identitete.
Letos je še prav posebno leto, saj poleg 25. obletnice ustanovitve javnega zavoda in 35. obletnice vpisa Škocjanskih jam na seznam svetovne dediščine UNESCO, obeležujemo Mednarodno leto jam in krasa ter 50. obletnico UNESCO programa Človek in biosfera in konvencije Ramsar.

Kontakt:

Park Škocjanske jame,

Slovenija

+386 (0)5 70 82110

psj.info@psj.gov.si

www.park-skocjanske-jame.si

 

 


Najbolj brano