Poleg QR kode bo treba pokazati tudi dokument

Od danes so v veljavi novi ukrepi, ki jih je vlada v petek sprejela za zajezitev širjenja epidemije covida -19. Določila je strožje preverjanje pogoja PCT pri vseh dejavnostih. Poleg dokazila PCT bo treba pokazati tudi osebni dokument. V gostinskih lokalih je dovoljena strežba le pri mizah, in sicer od 5. do 22. ure. Hitri testi in testi za samotestiranje bodo znova brezplačni. Od 15. novembra pa se bodo učenci morali v šolah testirati kar trikrat tedensko.

Včeraj je še zadostovalo pokazati potrdilo o izpolnjevanju pogoja 
PCT, od danes bo treba še osebni dokument.   Foto: Sonja Ribolica
Včeraj je še zadostovalo pokazati potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT, od danes bo treba še osebni dokument.  Foto: Sonja Ribolica

SLOVENIJA > “Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT,” je po seji vlade pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar. Vlada je znižala tudi starostno mejo za izpolnjevanje pogoja PCT. Medtem ko je bilo izpolnjevanje tega pogoja doslej obvezno za starejše od 15 let, je po novem za starejše od 12 let. Minister za zdravje Poklukar je poudaril, da glede na trenutne epidemiološke razmere brez omejitev javnega življenja ne bo šlo. “Naslednji tedni bodo težki, zdravstvo bo na preizkušnji. Edini učinkovit ukrep je cepljenje, novosprejeti ukrepi pa le blažijo pritisk na bolnišnice,” je dodal.

Lokali le do 22. ure, strežba samo pri mizah

V trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki bo za vsakega obiskovalca moralo biti zagotovljenih najmanj 10 kvadratnih metrov površin. Ob vhodu v trgovino bo moralo pisati, koliko ljudi je lahko naenkrat v njej. V gostinskih lokalih je po novem možna le strežba pri mizah, in sicer med 5. in 22. uro. Začasno se zapirajo nočni lokali, začasno bo prepovedano tudi zbiranje, razen v ožjem družinskem krogu.

Hitri testi spet brezplačni

Sredstva za hitre antigenske teste in teste za samotestiranje, ko so ti potrebni za izpolnjevanje pogoja testiranosti na delovnem mestu ali za samotestiranje v šolah in na fakultetah, bo zagotavljal proračun.

Na javnih kulturnih in športnih prireditvah bodo lahko obiskovalci le na fiksnih sediščih z razdaljo. Dovoljeni so tudi verski obredi, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nosijo maske in zagotavljajo 1,5 metra razdalje.

Od 15. novembra samotestiranje učencev trikrat na teden

S 15. novembrom bodo učenci in dijaki začeli s samotestiranjem trikrat tedensko, in to v šolskih prostorih. Samotestiranje bo obvezno za vse učence in dijake, z izjemo tistih, ki izpolnjujejo pogoje PCT. “Ob skorajšnji uvedbi obveznega samotestiranja učencev pričakujemo težave,” napoveduje predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Najmlajšim učencem bo treba pri samotestiranju pomagati, pričakovati pa je tudi verjetno nasprotovanje dela staršev, ki so proti ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa.

Novi ukrepi za zajezitev epidemije

pogoj PCT ob dokazilu z veljavnim dokumentom

znižanje starostne meje za izpolnjevanje pogoja PCT na 12 let

od 15. novembra samotestiranje osnovnošolcev, dijakov in študentov trikrat tedensko

omejeno število strank v trgovinah

strežba v gostinskih lokalih samo za mizami in od 5. do 22. ure

zaprtje diskotek in nočnih lokalov

začasno prepovedano zbiranje (razen v ožjem družinskem krogu)

delo od doma v javni upravi

Sicer je treba v vseh zaprtih prostorih in tam, kjer ni mogoče zagotavljati primerne medsebojne razdalje, nositi kiruško ali FFP2 masko. Izjema so otroci do 6. leta starosti. Maske iz blaga niso več primerne.

Nekateri gostje in stranke se ne želijo identificirati

Med odzivi gostincev in trgovcev pa je tudi nekaj zadržkov. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar ob napovedanih omejitvah pogreša ukrepe za kritje škode, ki jo bodo zaradi tega utrpeli gostinci. Dodaja, da gostinci tudi težko prevzemajo vlogo represivnega nadzornika, po novem bodo morali pregledovati tudi osebne dokumente: “Bolj kot je ukrep represiven, več imamo upora gostov.” Dodal je še, da se nekateri gosti ne želijo identificirati in da se še vedno ni spremenil noben zakon, ki bi gostincem po splošni uredbi za varstvo podatkov dovolil, da zahtevajo osebne dokumente.

Javorka Križman

podjetnica

“Zdaj, ko bodo kupci morali poleg potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT pokazati še osebno izkaznico, se bo nekaterim morda zdel to prevelik poseg v zasebnost.”

Tudi v Trgovinski zbornici opozarjajo, da bodo novi ukrepi vplivali na obseg prodaje v trgovinah. “Ta bo zagotovo nižja, a ne glede na to je za nas vsak ukrep, ki ni zaprtje trgovin, boljši in ga bomo seveda spoštovali in izvajali,” pravi Mariča Lah iz Trgovinske zbornice Slovenije.

Glede preverjanja pogojev PCT ima Javorka Križman, podjetnica in podpredsednica Obrtno podjetniške zbornice Piran, v svoji trgovini z oblačili različne izkušnje. Mlajši večinoma hitro pokažejo potrdilo PCT, nekaterim starejšim pa je to odveč. “Zdaj, ko bodo kupci morali poleg potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT pokazati še osebno izkaznico, se bo nekaterim morda zdel to prevelik poseg v zasebnost. Starejšim se bo po moje zdelo čudno, da morajo za nakup oblačila kazati tudi osebno izkaznico. Ampak bo treba,” pravi piranska podjetnica. Dodaja, da bodo trgovci zdaj še večkrat tarča slabe volje ljudi. “Ljudje so zaradi epidemije in vseh omejitev vse bolj nestrpni in jezni. Komaj čakajo, da na koga stresejo vse to, tudi na trgovce.”

Javorka Križman (foto: Sonja Ribolica)

Ihan: Kot s škropilnico nad razvit požar

Do novih vladnih ukrepov pa je zelo kritičen priznani imunolog Alojz Ihan. “To, kar trenutno delamo, je težko imenovati drugače kot brezglavo prekuževanje,” je povedal za Pop tv. V tej fazi so samo delno zaprtje lokalov in podobne omejitve po njegovem mnenju veliko premalo, saj se okužujemo v javnem prometu, na delu, na fakultetah, v šolah. “Celo če bi imeli 75-odstotno precepljenost, bi se morali ob takem zagonu kroženja virusa lotiti mnogo bolj drastičnih zavor,” je izpostavil. Opozoril je, da smo sedanji požar okužb ustvarili z nepremišljeno in zgolj navidezno uveljavitvijo pogoja PCT, kurivo za požar pa je zaradi naše nizke precepljenosti vsaj 300.000 do 400.000 za okužbo dovzetnih ljudi: “V takih razmerah je zgolj uporaba pogoja PCT podobna gašenju razvitega požara z vrtno škropilnico.”

Inšpektorji ukrepali tudi na Primorskem

Tržni inšpektorji so konec tedna po vsej državi pri različnih ponudnikih storitev preverjali spoštovanje pogoja PCT. Ukrepati so morali tudi na Primorskem. “Zaprli smo trgovino KIK v Ilirski Bistrici, trgovino Tedi v Luciji in bencinski servis Petrol v Izoli,” je za spletni portal Siol potrdila v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin. Vsem trem so izdali ustne odločbe do odprave nepravilnosti, ker na vhodu pri strankah niso preverjali pogoja PCT. Na bencinskem servisu so do sobote zvečer nepravilnost odpravili in ga znova odprli.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Zlom je tudi moralni

Vlada je zaostrila ukrepe. A še preden je o njih sploh začela maratonsko razpravljati, je bilo jasno, da prihajajo prepozno. Skozi najtežje obdobje epidemije bomo šli na najslabši možen način - s prekuževanjem, s (skorajšnjim) zdravstvenim zlomom, ki pomeni izjemno negativne, dolgoročne posledice tudi za vse necovid bolnike, zelo veliko smrtnostjo, milijonskimi stroški in zapravljenimi priložnostmi. In to skoraj pol leta po tem, odkar je cepiva dovolj za vse, kar je naravnost noro! Znanost nam ...

Preberi več

Najbolj brano