V Izoli kmalu nov dom za gasilce

Izolski gasilci, ki delujejo v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD), bodo končno dobili nov gasilski dom v neposredni bližini avtoodpada na Industrijski cesti 12C. V dveh etažah bo imela stavba skupaj 882 kvadratnih metrov površin, prav včeraj so zanjo postavili temeljni kamen.

Temeljni kamen so postavili: (z leve) Zdenko Deželak, Egon 
Lovrečič, Matija Morato  in župan Danilo Markočič.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Temeljni kamen so postavili: (z leve) Zdenko Deželak, Egon Lovrečič, Matija Morato in župan Danilo Markočič.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Nov gasilski dom bo občino stal 1,5 milijona evrov, zgradili naj bi ga do poletja prihodnje leto. Izbrali so že izvajalca, koprsko podjetje Finali, in ga dan pred postavitvijo temeljnega kamna uvedli v delo. V novogradnji bosta pisarni dobili tudi Gasilska zveza Izole, ki je že doslej uporabljala prostore PGD Izola, in Civilna zaščita občine Izola.

Prostovoljno gasilsko društvo so ustanovili leta 1926, prvi sedež je imelo, kot je spomnil predsednik Matija Morato, v prostorih nekdanjega občinskega ljudskega odbora. Leta 1959 so ga preselili v Verdijevo ulico in leta 1968 v na novo zgrajeni dom na Brkinski 15. Čeprav so objektu leta 1996 dozidali garaže, je kmalu postal pretesen in njegova lokacija, vpeta med rokometno dvorano in parkirišče, za hiter odziv gasilcev neustrezna. Gasilcem na zdajšnjem naslovu težave težave povzroča tudi dotrajana streha. Morato je opozoril še, da so jim v preteklosti vsaj štirikrat obljubljali selitev na novo lokacijo, nazadnje je bilo v igri zemljišče med sedežema Komunale in Reševalne službe slovenske Istre. “Ta lokacija (v bližini avtoodpada, op. a.) se nam zdi najprimernejša,” je poudaril.

29. novembra 1997 so ustanovili Gasilsko zvezo Izole, ki jo zdaj vodi Egon Lovrečič in pod okriljem katere deluje tudi PGD Korte. Civilni zaščiti občine Izola poveljuje donedavni upokojeni komandir izolske policijske postaje Zdenko Deželak. Prav vsi so se za bodoči nov dom zahvalili ne samo zdajšnjemu županu, ampak tudi občinskemu svetu.


Najbolj brano