Sonce na Martina, pred vrati huda zima

Prvi jesenski dnevi so bili nekoliko hladnejši od povprečja in precej suhi, v začetku tega meseca pa se je vreme precej spremenilo, dež je dodobra namočil posušeno zemljo in mraza ni bilo. Vremenoslovci za Martinov teden napovedujejo lepo vreme in spet malo nižje temperature, a primerne temu letnemu času.

Septembra in oktobra nam je bilo vreme dokaj naklonjeno, saj je v večjem delu Slovenije padla le dobra polovica običajnih padavin. V prvih novembrskih dneh pa smo zaznali občutne spremembe. Vzrok za pestro vremensko dogajanje je bil temperaturni kontrast med ohlajenim zahodnim in občutno toplejšim vzhodnim delom stare celine. Ob pomiku hladnega zraka na južno stran Alp se je ob začetku tega tedna nad severnim Sredozemljem poglobil ciklon, ki je vplival tudi na vreme pri nas in nam po dolgem času prinesel obilnejše padavine, predvsem v notranjosti države in v Posočju.

Rečna korita so se zlasti v zahodni polovici Slovenije močno napolnila. Zaradi visokega plimovanja je morje v Piranu poplavilo Prešernovo nabrežje in nižje ležeče dele obale. Po besedah vremenoslovca Andreja Velkavrha so bili za to krivi nizek zračni tlak, izredno visoka plima in močan jugo. Morje večinoma poplavlja v jesensko-zimskem času, ko so globlji cikloni in večkrat piha jugo, občasno pa preglavice povzroča tudi v spomladanskih mesecih.

V prihodnjih dneh brez dežnikov

V prihodnjih dneh nas čaka suho vreme, napoveduje Velkavrh. “Nekoliko hladneje bo, pihala bo burja, ki se bo danes okrepila, v nedeljo pa bo ponehala. V ponedeljek in torek se bo spet malo okrepila,” pravi. V nedeljo in ponedeljek bo precej blizu, nad osrednjim Sredozemljem, ciklon, ki se nam bo približal z juga. Na Primorskem naj bi povzročil samo malo povečano oblačnost, dežnikov naj ne bi potrebovali. “Kakšna kaplja dežja ni izključena, v glavnem pa bo le malo več oblačnosti. Za prihodnji teden torej ni pričakovati slabega vremena, le malo nižje temperature, primerne temu letnemu času,” razlaga Velkavrh. Od srede naprej naj bi bilo spet več sonca. Martin bo torej po napovedih suh.

Ako je na Martinje lepo, bo za tri dni grdo

Vremenske napovedi so danes vsakodnevna stalnica, brez katere ne bi znali več živeti. Ampak vsako napoved pozabimo že naslednji dan. Pregovori o vremenu, ki se prenašajo iz roda v rod in so naš zaklad, pa ostajajo. O dnevu, ko se mošt spremeni v vino, je veliko ljudskih modrosti. Poglejmo, kaj pravijo najbolj zanimivi reki.

Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi. Če pred Martinom zmrzuje, prihodnje leto češenj ni. Če je Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kot jesen. Ako je na Martinje lepo, bo za tri dni grdo. Sonce na Martina, pred vrati huda zima. Kadar Martin oblake preganja, nestanovitna se zima oznanja.

V prihodnjih dneh oziroma mesecih bomo izvedeli, ali je kaj resnice v tem. Nam bo sončen Martin prinesel hudo zimo?


Najbolj brano