SONARAVNO KMETIJSTVO, VIR ZDRAVE HRANE IN OHRANJANJA OKOLJA

Z oktobrom so projektni partnerji sklenili dvoletne projektne aktivnosti v okviru projekta “Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju”. Projekt, financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je bil vzpostavljen z namenom spodbude sonaravne živinoreje v lokalnem okolju.

V projektu “Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju” so sodelovale partnerske in druge kmetije ter zavodi s področja izobraževanja. Poleg vodilnega partnerja Ljudske univerze Postojna, še Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Ljudska univerza Ilirska Bistrica ter pet partnerskih kmetij z območja Postojne in Pivke (kmetija Aleš in Andrej Sedmak, kmetija Danilo Sojer, kmetija Sandi Tomšič, kmetija Uroš Benec, kmetija Timotej Kovač).

 

Lastniki kmetij, ki so sodelovale v projektu (z leve proti desni): Uroš Benec, Danilo Sojer, Timotej Kovač in Andrej Sedmak.

 

Namen projekta je bil povečati kompetence in znanja na kmetijah, obenem pa tudi okrepiti zavedanje javnosti o vrednosti hrane in pomenu takšnega kmetovanja za ohranjanje okolja. V okviru celotnega projekta se je za strokovno in zainteresirano javnost izvedlo več sklopov strokovnih izobraževanj, prikazov dobrih praks in dnevov odprtih vrat na kmetijah, ki so pritegnili veliko pozornosti širše javnosti. V okviru projekta je vzpostavljen tudi izobraževalni model, po katerem se bodo odslej lahko različna strokovna izobraževanja izvajala neposredno na kmetijah in izdelana analiza izvedljivosti projektnih rešitev v prakso. Velika pozornost v projektu pa je bila namenjena tudi izobraževanju ciljnih skupin, ki jih sicer v izobraževanja o okolju in hrani težje pritegnemo. Osnovnošolcem in ranljivim skupinam so bile v okviru projekta namenjeni predstavitveni dnevi na partnerskih kmetijah. V navedene projektne aktivnosti smo vključili preko 700 udeležencev. Prav tako sta v okviru projekta nastala promocijski video in predstavitvena zloženka, namenjena širšemu ozaveščanju javnosti.

 

Na zaključnem dogodku “Gremo na kmetijo”, ki se je v oktobru odvijalo v središču Postojne, je vladalo izjemno prijetno vzdušje, s pestrim in zanimivim programom za vse generacije. Obiskovalcem so se predstavili vsi partnerji projekta, dogodek pa so sooblikovali tudi predstavniki ciljnih skupin iz Ljudske univerze Postojna in sicer Univerze za tretje življenjsko obdobje in programa PUM-O. Organizatorji so pripravili tri uporabne delavnice, prikaz okusnih jedi, ki nam jih ponuja vrt, ustvarjalne delavnice, kotiček z živalmi…

 

 

 

“Glede na to, da je Ljudska univerza Postojna izobraževalna ustanova, je bila naša ključna skrb, poleg samega vodenja in koordinacije projektnih aktivnostih, ustrezna povezava kmetijskih vsebin z izobraževanjem, ki ga tudi sicer v okviru svojih programov in aktivnosti, namenjamo posameznim ciljnim skupinam. Projekt je uresničeval naše poslanstvo širjenja vseživljenjskega učenja. Osredotočil se je namreč na tiste ranljive skupine, ki jim morda včasih namenjamo premalo pozornosti, predvsem pa jih težje vključujemo v obstoječa izobraževanja. V projektne aktivnosti so bili vključeni starejši od 50 let, osnovnošolci, skupine s posebnimi potrebami, osebe z motnjami v duševnem zdravju in invalidi.” (Tina Bazjako, vodja OE Ljudska univerza Postojna)

 

Strokovna teoretična izobraževanja, organizirana s strani KGZ NG, ki so bila v okviru projekta nadgrajena z ogledi dobrih praks in praktičnimi primeri, so se odvijala na Ljudski univerzi Postojna.

 

Skupna kmetijska politika - SKP

 

 

Zavod Znanje Postojna


Najbolj brano