Koprčanka tretjič na turnirju osmerice

Koprska teniška igralka Andreja Klepač se je v konkurenci dvojic uvrstila na zaključni turnir v mehiški Guadalajari. Tam bo igrala z Zagrebčanko Darijo Jurak, s katero sta si zagotovili mesto med najboljšo osmerico na lestvici WTA po rezultatih v letu 2021.

Tako sta pred štirimi leti v Singapuru Andreja Klepač (desno) in 
Maria Jose Martinez Sanchez po četrtfinalnem porazu čestitali 
Andrei Hlavackovi in Timei Babos. Foto: Matthew Stockman
Tako sta pred štirimi leti v Singapuru Andreja Klepač (desno) in Maria Jose Martinez Sanchez po četrtfinalnem porazu čestitali Andrei Hlavackovi in Timei Babos. Foto: Matthew Stockman

Andreja Klepač (29. na WTA lestvici dvojic) in Darija Jurak (12. na WTA lestvici dvojic) sta letos dobili dva turnirja serije WTA v San Joseju in Bad Homburgu, v finalu sta igrali še v Parmi in Montrealu, v polfinalu pa v Chicagu. 35-letna Koprčanka je sicer še dvakrat igrala v polfinalu, a z drugima soigralkama, Tamaro Zidanšek (Portorož) in Sanio Mirza (Doha), kar pa za lestvico fiksnih parov v lovu na sklepni turnir v Guadalajari ne šteje.

Dosežki Klepačeve in Jurakove zadostujejo za osmo mesto z osvojenimi 2650 točkami. Ta konec tedna bi imeli sicer še dve dvojici možnost, da ob ugodnem razpletu prehiteli Slovenko in Hrvatico, a sta se lovu na prestižno uvrstitev odpovedali. Gabriela Dabrowski (Kanada) in Luisa Stefani (Brazilija) trenutno zaradi poškodbe Brazilke ne nastopata, Sharon Fichman (Kanada) in Giuliana Olmos (Mehika) pa se zadnji teden za spremembo stanja na letošnji lestvici za nastop nista odločili. Romunsko-ukrajinska dvojica Raluca Olaru in Nadija Kičenok, ki nastopa v Courmayeurju, pa na 11. mestu razpredelnice zaostaja že preveč, da bi prehitela slovensko-hrvaško navezo.

Osem parov za Guadalajaro

Nastop na zaključnem turnirju so si priigrale naslednje dvojice: Barbora Krejcikova-Katerina Siniakova (Češka, 6450 točk), Shuko Aoyama-Ena_Shibahara_(Japonska, 5070), Su Wei Hsieh-Elise Mertens (Tajvan, Belgija, 3892), Nicole Melichar-Martinez-Demi Schuurs (ZDA, Nizozemska, 3440), Samantha Stosur-Shuai Zhang (Avstralija, Kitajska, 2911), Catherine McNally-Cori Gauff (ZDA, 2770), Alexa Guarachi-Desirae Krawczyk (Čile, ZDA, 2695), Andreja Klepač-Darija Jurak (Slovenija, Hrvaška, 2650).

Klepačeva sicer že ima izkušnje z nastopanjem med elitno osmerico dvojic. Nazadnje je na zaključnem turnirju igrala leta 2018 v Singapurju, ko sta s Španko Mario Jose Martinez Sanchez izgubili v prvem dvoboju oziroma četrtfinalu proti Čehinjama Andrei Hlavačkovi in Barbori Strycovi z 1:6, 2:6. Tudi leto prej je Klepačeva prav tako izgubila prvi dvoboj na zaključnem turnirju, vnovič z Martinez Sanchezovo, ko sta ju s 6:3 in 6:4 ugnali Hlavačkova in Madžarka Timea Babos.

Leta 2015 je nazadnje na zaključnem turnirju v dvojicah nastopila tudi zgodovinsko gledano najboljša slovenska igralka v dvojicah Katarina Srebotnik, ki je takrat izpadla v skupinskem delu. Srebotnikova je bila sicer finalistka tega turnirja v letih 2007, 2010 in 2011 ter polfinalistka v letih 2008, 2013 in 2014. Srebotnikova je skupaj z rojakinjo Tino Križan na zaključnem turnirju nastopila tudi leta 2001 in 2002 in se obakrat poslovila po prvem dvoboju v četrtfinalu.


Najbolj brano