Največje nevarnosti v predorih so porušenja ali vdor vode

Delavci Kolektorja CPG so v Dekanih izkopali 50 metrov predora drugega tira. Kot veleva tradicija, so danes vanj postavili kapelico svete Barbare, zaščitnice predorskih delavcev. Botra kipca je divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, blagoslovil ga je škof Jurij Bizjak. Žal pa je nekaj ur prej na gradbišču drugega tira v dolini Glinščice, kjer Markomark Nival gradi most, umrl delavec.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

DEKANI > “Največja nevarnost v predorih so nenadne spremembe zemljine, razni vdori, poruški ali vdori vode, ki jih niso pravočasno zaznali ter presenetijo delavce,” pravi direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli. V predoru Dekani, kjer je flišnat teren, je sicer takih nevarnosti manj kot na nepredvidljivem kraškem terenu.

Kopajo le sedem metrov pod državno cesto

V Dekanih so v 3,8-kilometrskem predoru trenutno na najbolj zahtevni točki, kopajo le sedem metrov pod državno cesto. “Ko bomo prešli območje pod cesto, bomo lahko napredovali hitreje,” pravi Mugerli. Kmalu bodo na tem gradbišču začeli kopati še sosednjo predorsko cev, z druge strani, na območju Črnega Kala pa bodo svoj del začeli turški partnerji, srečali se bodo na polovici. Prihodnji teden pa se začenja tudi kopanje prvega predora v Divači.

Sveta Barbara izhaja iz Turčije

Ob gradnji predorov je kot dolgoletna tradicija ena prvih nalog za vsak nov projekt postavitev kapelice s sveto Barbaro na portalu predora za zaščito vseh, ki ga gradijo. Je tudi zavetnica rudarjev, topničarjev in drugih, ki delajo z eksplozivi. Po legendi je živela v 3. stoletju v bližini današnjega Istanbula v Turčiji.

Generalni direktor 2TDK Pavle Hevka pravi, da je pri zagonu preostalih gradbišč manjša zamuda, ki je povezana predvsem s tem, da morajo čakati na izdajo delovnih dovoljenj in zdravniških spričeval za tuje delavce.

Kipec je tradicija

Kristjan Mugerli pravi, da je postavitev kapelice sv. Barbare za podjetje pomemben običaj. “Verjamemo, da služi svojemu namenu in ne bo varoval le predorskih delavcev ampak vse, ki bedijo, dihajo in živijo s tem največjim in najzahtevnejšim infrastrukturnim projektom,” pravi.

Kipec je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. “Ljudje imamo veliko nitk v svojih rokah in sami peljemo svojo usodo, kakšne nitke pa nam vsake toliko tudi bežijo. Naš današnji namen je, da bi tudi te nitke, ki jih nimamo tako trdno v rokah, peljale v pravo smer,” je povedal.

Obreda so se udeležili tudi delavci in vodilni iz turških podjetij Yapi Merkezi in Özaltin, ki skupaj s Kolektorjem gradijo drugi tir. Vodja projekta drugi tir pri Yapi Merkezi Bahadir Oral pravi, da delavci tudi v Turčiji pred začetkom velikih predorskih del opravijo molitev, a potiho, vsak pri sebi. “Bismillah, rečemo vedno, kar pomeni, da bomo z božjo pomočjo začeli to delo,” pravi Oral. “Varnosti pa vedno namenjamo veliko pozornost, delavci opravijo usposabljanje iz prve pomoči in ukrepanja ob požarih. Pred vsako izmeno imamo najprej sestanek o tem kaj nas čaka tisti dan ali noč in na kaj morajo paziti,” pravi Oral.


Najbolj brano