Kako zaustaviti spiralo agresivnosti

Slovenska politika se nikoli ni mogla pohvaliti z uglajenostjo in visoko stopnjo politične kulture, a so nedavne pisemske pošiljke politikom, v katerih so jim grozili s smrtjo, letvico sprejemljivega in možnega pomaknili še niže. Ne pomnimo, da bi na tako neposreden način grozili nasprotnikom zaradi njihovega političnega delovanja in prepričanj.

Marsikdo je že v preteklih mesecih zapisal ali izjavil, da je raven politične kulture v Sloveniji padla tako nizko, da niže ne more, a primeri iz prakse vedno znova ovržejo to hipotezo. In zato lahko zgolj izrazimo bojazen, kam nas bo pripeljalo stopnjevanje trenda sovražnega govora, žaljenja, podtikanja, odkritih groženj ... Ne samo politični razred, tudi kot družba smo zašli: na ravneh odločanja komunikacija ne vodi k premoščanju razlik, iskanju skupnih in boljših rešitev, temveč je vse zreducirano na mi - vi, na izključevanje in poniževanje nasprotnikov. Ta trend pa se iz visokopolitičnih krogov širi tudi v druge družbene podsisteme, v vse pore družbe, vse do družin.

Na ravneh odločanja komunikacija ne vodi k premoščanju razlik, iskanju skupnih rešitev, temveč je vse zreducirano na mi - vi, na izključevanje in poniževanje.

Stanje duha v državi je takšno, da del nasprotne politične opcije niti ne verjame, da je v resnici prišlo do groženj s smrtjo in podpihuje sume o zaroti, po kateri naj bi Janševim ministrom grozilna pisma pošiljali kar njihovi prijatelji. Možno bi bilo tudi to, a je malo verjetno in skregano z zdravo pametjo.

Ja, res je, da najvišji predstavniki države in politike določajo raven komuniciranja in da je Janez Janša s svojimi pribočniki to raven spustil v neslutene nižave - če bi njegovi tviti dosegli globalno raven, bi v osornosti in žaljivosti ogrožal tudi svojega vzornika Donalda Trumpa. In prav tako je res, da kdor seje veter, žanje vihar, ter da premier, ki se požvižga na zakone, s tem pošilja ljudstvu sporočilo, da ni prav nič narobe, če se zakonov ne upošteva. A to ne daje niti najmanjše legitimnosti tistim, ki izvoljenim predstavnikom države grozijo s smrtjo. Janševi nasprotniki v napadih na vladno koalicijo prav nič ne zaostajajo v agresivnosti in tako se spirala nasilja samo še nadaljuje in stopnjuje.

Zato se pozivi predsednika Boruta Pahorja k spoštljivemu dialogu in sodelovanju med političnimi nasprotniki zdijo le glas vpijočega v puščavi. A mu je potrebno pritrditi v delu, da je edina možna rešitev, ki bi Slovenijo lahko pripeljala iz te godlje izključevanja in stopnjevanja nasilja, dialog. Torej naj politiki končno počnejo tisto, za kar so plačani: se pogovarjajo usklajujejo, dogovarjajo in iščejo rešitve za skupno dobro.


Preberite še


Najbolj brano