Tudi pendrek ima dva konca

Ni treba biti kdovekak strokovnjak, da ugotovimo, da se v naši policiji dogaja nekaj, kar se doslej še ni dogajalo. Ministrstvo kot za šalo odstavlja in postavlja nove ljudi na vodilna mesta, politiki skoraj tekmujejo s politiziranjem sleherne poteze policije, pristojni minister policiste zmerja z mevžami in lenuhi, generalni direktor tega noče (ali si ne upa) komentirati, na drugi strani pa morajo policisti najmanj dvakrat v tednu preganjati proticepilske in protivladne protestnike. In ko jim tako ukažejo, tudi z vodnim topom, solzivcem in pendrekom. Brez pardona.

Tudi znotraj policije nam sogovorniki potrjujejo, da tako nizke morale in takega razpada sistema, kot se dogaja zdaj, še ni bilo. Kot da ti, ki oblikujejo novo podobo policije, resno mislijo, da je bila policija do prihoda nove vlade politična, rdeča, nesposobna, koruptivna, slepa na (levo) eno oko in še in še.

Kot da ti, ki oblikujejo novo podobo policije, resno mislijo, da je bila policija do prihoda nove vlade politična, rdeča, nesposobna, koruptivna, slepa na (levo) eno oko in še in še.

No, roko na srce, v sicer veliko blažji obliki se je do policije tako obnašala vsaka dosedanja oblast.

Sedanji minister kliče preverjene kadre iz pokoja, nekdanja ministrica je z eno nogo že upokojenim jastrebom ukazala, naj s pretvezo dveh reorganizacij policijo temeljito prečistijo in zmanjšajo število zaposlenih. Kot da bi hoteli prihraniti denar, da bi si ga lahko elita več razdelila? In potem ti isti politiki nekaj let kasneje jočejo, da ni dovolj policistov za varnost pred šolami, da jih ni dovolj za pregon dilerjev ...

Slovenska policija ni nikoli dočakala stopnje avtonomije, kot jo imajo policije v razvitih državah. Ko so pisali nov kazenski zakonik, ni nihče vprašal za mnenje kriminalistov, nova pravila v prometu vedno predlaga politika. Komandirji se bojijo povedati, da je neko križišče nevarno, kriminalisti, da ta in ta člen omogoča izigravanje sistema in tako naprej in tako naprej. Ker bi jih dobili po glavi od direktorja uprave, od generalnega direktorja, kdovekaterega sekretarja, ministra ...

To, kar se dogaja zdaj, je samo posledica odnosa oblasti do policije, ki se vleče še iz nekdanjega sistema. Da torej policaj nima kaj razmišljati, ampak samo izvrševati ukaze. Da eno sredo preudarno in zvito potiska protestnike, dokler se ne razpršijo, drugo sredo pa tolče po njih z vodo, solzivcem in pendreki. Policija si s takim ravnanjem zapravlja vse zaupanje ljudstva, ki si ga je do zdaj nabirala. Politika si ga ne, ga že zdavnaj nima več. Ampak tako kot palica ima tudi pendrek dva konca.


Preberite še


Najbolj brano