Livio Magoni: “Najprej je treba pravilno trenirati”

Član slovenske trenerske ekipe alpskih smučark je od letošnjega poletja tudi Italijan Livio Magoni. Danes 57-letni Magoni je kot desna roka vodje Andree Massija sodeloval pri uspehih slovenske šampionke Tine Maze v treh sezonah med letoma 2010 in 2013. Lani je bil vodja ekipe Slovakinje Petre Vlhove, zmagovalke v skupnem seštevku svetovnega pokala, letos pa sodeluje s slovensko smučarko Meto Hrovat. Delno svetuje tudi Primorkama Ani Bucik in Andreji Slokar. Z italijanskim trenerjem se je obširno pogovarjala Veronika Sossa s Primorskega dnevnika, del intervjuja pa smo priredili tudi za objavo v Primorskih novicah.

Livio Magoni je od letos trener Mete Horvat, dela pa tudi z obema 
Primorkama v reprezentanci. Foto: STA
Livio Magoni je od letos trener Mete Horvat, dela pa tudi z obema Primorkama v reprezentanci. Foto: STA
Slovenijo ste dobro spoznali že med sodelovanjem s Tino Maze. Kakšna je bila vrnitev v slovensko okolje?

“Z organizacijskega vidika je zdaj gotovo lažje, saj sodelujem pod okriljem smučarske zveze. Za sabo imam dober organizacijski stroj, kar v tem športu veliko pomaga.”

Ko ste prestopili v slovaško ekipo Petre Vlhove, ste razkrili, da je bilo treba spremeniti veliko stvari, tudi način prehranjevanja. Kako je ta proces šel pri Hrovatovi?

“Tudi pri njej so bile nujne nekatere spremembe. Predvsem je bilo treba sprejeti nov način prehranjevanja pred pomembnimi tekmami, treningi in po njih. To nama je kar hitro uspelo: Meta se je naučila dobro kuhati in zdaj pripravlja res slastne italijanske krožnike.”

O Andreji Slokar: “V slalomu je res zelo zelo dobra, v veleslalomu pa mora še napredovati.”

Kakšne pa so vaše novosti pri treningih?

“Začela sva pri metodi treniranja: sama je delala po metodi trening, trening in že spet trening. Zdaj ve, kako se pravilno trenira in kako pomembna je tudi regeneracija. Razumela je, zakaj je pomembno osemurno spanje in zakaj se je po treningu treba prehranjevati drugače kot pred treningom. Sam namreč športnika vedno obravnavam celostno. Ne gre le za delo na snegu in v telovadnici. Ko sva na poti, sem tudi njen kondicijski trener.”

Hrovatova je izjavila, da se veseli dela z vami, ker prevladuje sproščen pristop. Ali to drži?

“Predpostavke so letos drugačne. S Tino Maze so bili cilji izredno visoki, lani sva s Petro Vlhovo lovila zmago v skupnem seštevku. Velik pritisk smo torej občutili na vsaki tekmi, ker je bilo vsakič treba unovčiti točke za skupno zmago. Letos so cilji pomembni, a ni takega pritiska. Tekmovali bomo sproščeno in skušali iztržiti čim več. Meta Hrovat je v svetovnem pokalu že štirikrat stopila na zmagovalne stopničke, svojo prvo zmago pa še vedno lovi.”

“S Tino Maze so bili cilji izredno visoki, lani sva s Petro Vlhovo lovila zmago v skupnem seštevku. Letos so cilji pomembni, a ne občutimo nobenega pritiska.”

Bo ta tudi cilj sezone?

“Tako je. Zelo bom zadovoljen, če se bomo veselili vsaj ene veleslalomske zmage. Cilj je tudi preboj med najboljših 20 slalomistk na svetu, kar bi bila dobra popotnica za naslednjo sezono. Sezona prinaša tudi olimpijske igre na Kitajskem, kjer bo tekma za biti ali ne biti. Nihče ne pozna razmer na progi, na njej tudi ni še nihče treniral, zato lahko pričakujemo tudi več presenečenj. Tekmovali bomo v okolju, ki nam ni blizu, prilagoditi se bomo morali na hrano, kulturo in vse ostalo.”

Povedali ste, da je eden od ciljev tudi napredovanje na slalomski lestvici. Čigava je bila želja, da bi veleslalomu dodali še slalom?

“Ne morem dovoliti, da smučarka pri 23 letih tekmuje izključno v eni disciplini in se osredotoči samo na en tip zavoja. Meta je zmožna opraviti veliko zavojev različnih radijev. Tu sem zato, da jo tega naučim.”

Vadba in cilji so torej popolnoma drugačni kot v času sodelovanja s Tino Maze in Petro Vlhovo.

“Seveda. Veliki kristalni globus je za Meto še predaleč. Če bo napredovala tudi v drugih disciplinah, bi lahko postal njen cilj. Telesno je dobro pripravljena, za sabo ima krasno družino, zveza pa res veliko pomaga. Sem velik pristaš vsestranskih tekmovalk in s tekem vedno skušam odnesti čim več točk.”

Rekordna sezona Tine Maze iz leta 2013 se zdi za današnjo smučarsko konkurenco nedosegljiva. Se strinjate?

“Morda bi jo lahko dosegla le Mikaela Shiffrin, a le, če bo tekmovala na vseh tekmah, od prve do zadnje. Menim, da nihče drug ni zmožen ponoviti Tininih dosežkov. Bilo je prekrasno in noro hkrati, ko smo vsakič zapuščali hotel in odšli na tekmo z zavedanjem, da lahko Tina na prav vsaki tekmi stopi na zmagovalne stopničke. Tega ne zmore vsak.”

Omenili ste Shiffrinovo. Kdo lahko letos še poseže po vrhu?

“Shiffrinovo sem opazoval med vadbo in je zelo dobro pripravljena. Vrnila se je na raven izpred dveh let, tudi v zasebnem življenju je dobila svoj mir. Tu sta še njeni sotekmovalki O’Brien in Moltzan, Italijanke Bassino, Brignone in Goggia, Vlhova, Liensbergerjeva, pa Norvežanke ... V veleslalomu bo konkurenca širša kot v slalomu, kjer bo vrh najbrž bolj zgoščen.”

Z Meto Hrovat večinoma trenirata ločeno od ostalih reprezentantk ...

“Ne, v glavnem smo skupaj. Programi so le malenkostno drugačni. Bolj samostojno sva s serviserjem delala v začetku sezone, ko sem Meto želel bolje spoznati.”

Na treningih torej opazujete tudi ostale slovenske smučarke. Lani je v ospredje stopila predvsem Ajdovka Andreja Slokar, peta v slalomu na svetovnem prvenstvu v Cortini. Kako je pripravljena na letošnjo sezono?

“V slalomu je res zelo zelo dobra, v veleslalomu pa mora še napredovati. Recimo, da dela v obratni smeri kot Meta, ki pa je v veleslalomu že zelo dobra. Na terenu vsak trener spremlja predvsem svojo varovanko, si pa med sabo tudi pomagamo.”

Kateri je medsebojni pogovorni jezik? Že znate kaj slovensko?

“Meta se je naučila nekaj italijanščine, sicer se pogovarjava v angleščini. Včasih ji kaj povem tudi v slovenščini. Ne poznam veliko besed, a mi je v zadnjih letih jezik vendarle blizu. Tudi z Bucikovo in Slokarjevo se pogovarjam v italijanščini, ki jo obe dobro obvladata.”


Najbolj brano