Za večji nabor cepljenih dodatna nagrada

Zdravstveni timi v ambulantah družinske medicine bodo, tako vlada, dodatno nagrajeni za dodatno delo s pacienti - če za cepljenje proti covidu-19 z njimi porabijo vsaj dve uri na teden. Gre za del projekta za večjo precepljenost, dodatni denar za to bo zagotovil proračun. Zdravstveni domovi (ZD) uradnega obvestila še nimajo, ocenjujejo pa, da je odločitev zelo pozna in še najbolj spominja na marketinško potezo.

Ker upada zanimanje za cepljenje proti covidu-19 (tudi zaradi 
peripetij s cepivom Janssen),  uvaja vlada za to delo dodatno 
nagrajevanje zdravstvenih timov, sicer skladno z njenimi pogoji. 
(Pre)pozno, sporoča osnovno zdravstvo.   Foto: Danijel Cek
Ker upada zanimanje za cepljenje proti covidu-19 (tudi zaradi peripetij s cepivom Janssen), uvaja vlada za to delo dodatno nagrajevanje zdravstvenih timov, sicer skladno z njenimi pogoji. (Pre)pozno, sporoča osnovno zdravstvo.  Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > Po dopisni seji v četrtek vlada vpeljuje poseben projekt za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19 in zato uvaja tudi dodatno nagrajevanje timov družinske medicine, če temu delu namenijo vsaj dve uri na teden.

Dodatno plačilo

Vlada v projektu za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19 zagotavlja zdravstvenim delavcem v timih ambulant družinske medicine dodatno plačilo za dodatno delo, ki bo zagotovilo večjo precepljenost zlasti starejših od 50 let.

Ljubica Kolander Bizjak, dr. med.

strokovna direktorica koprskega ZD

“Odločitev za dodatno nagrajevanje prihaja šele zdaj, ko smo že pocepili vse, kar je bilo možno in kar se je zanj odločilo. Zdaj zanimanje za cepljenje proti covidu-19 zelo upada.”

Gre za time družinske medicine - zdravnika in srednje medicinske sestre oziroma diplomirane - v javnih ZD in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe. “S povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu.”

Opravila, zajeta v dodatno nagrajevanje, morajo trajati vsaj dve uri na teden. To so: aktiven pristop do posameznih pacientov, promocija cepljenja in njena izvedba v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat ... Je pa dodatno nagrajevanje povezano z odstotkom cepljenih bolnikov v vsaki ambulanti družinske medicine. Ta dodatek lahko uveljavlja posamezni izvajalec samo, ko dokaže, da ima vsaj 45 odstotkov opredeljenih pacientov, ki so cepljeni s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, ki so cepljeni s prvim odmerkom cepiva.

Mag. Egon Stopar

direktor ajdovskega ZD

“Vsaj za nas je ta odločitev pozna, ker smo proti covidu-19 že precepili večino prebivalstva. Ta vladna odločitev še najbolj spominja na marketinško akcijo.”

Nagrada z zamudo

ZD včeraj za to odredbo vlade večidel niso vedeli in so čakali na uradno obvestilo in natančna navodila.

Strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak izpostavlja: “Odločitev za dodatno nagrajevanje prihaja šele zdaj, ko smo že cepili vse, kar je bilo možno in kar se je za to odločilo. Zdaj zanimanje zelo upada. Narašča pa zanimanje za cepljenje proti gripi, ki prav tako zahteva dodatno organizacijo, kadre in urnike izvajanja, kot smo jih morali zagotavljati poleti in septembra, ko je bil naval za cepljenje proti covidu-19. Vemo, da ga je dodatno krepila zgodba s potrdilom za cepljenje z Janssenom ...” Dodaja, da bodo, sodeč po vladni odzivnosti, zdravstveni timi, ki bodo do konca leta komaj uspeli zagotoviti cepljenje vsem prijavljenim proti gripi, za to delo očitno dodatno nagrajeni šele prihodnjo pomlad.

Zdravniki se bojijo posledic počitnic

Ker okužbe s covidom-19 izjemno hitro naraščajo, se zdravniki bojijo, kaj bo po krompirjevih počitnicah zaradi sproščenega druženja in zato možnosti dodatnega prenosa okužb.

Postelje na ljubljanski infekcijski kliniki kliničnega centra so natrpane. Predstojnica Tatjana Lejko Zupanc se resno boji posledic počitnic in vsem svetuje cepljenje, kar v razvitem svetu prispeva k manj hospitalizacijam in smrtim. Infektolog Matjaž Jereb opozarja, da so intenzivni oddelki kritično mesto, kjer se lahko zdravstvo zlomi, če bo število kovidnih bolnikov nepredvidljivo. Zdravniki pozivajo ljudi k doslednemu spoštovanju PCT pogojev in k izvajanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in rednemu zračenju prostorov. Vodja strokovne svetovalne skupine pri zdravstvenem ministrstvu Mateja Logar poziva k prostovoljnemu mehkemu lock downu med počitnicami. Družine naj se družijo bolj med seboj in v naravi. Skupina podpira vse smiselne ukrepe za spodbujanje cepljenja, tudi najnovejšega vladnega.

Marketinška poteza

Tudi direktor ajdovskega ZD Egon Stopar poudarja: “Vsaj za nas je ta odločitev pozna, ker smo proti covidu-19 že precepili večino prebivalstva. Na našem območju je precepljenost občutno boljša kot ponekod drugod. Seveda se bomo, ko dobimo uradna navodila, pogovorili in organizirali. Je pa zanimanje za to cepljenje zelo upadlo, zdaj se krepi zanimanje za cepljenje proti gripi. Ta vladna odločitev še najbolj spominja na marketinško potezo oziroma marketinško akcijo.”


Najbolj brano