Michel: EU brez Merklove je kot Rim brez Vatikana, Pariz brez Eifflovega stolpa

Evropski svet brez nemške kanclerke Angele Merkel je kot Rim brez Vatikana ali Pariz brez Eifflovega stolpa, je ponazoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel danes v Bruslju ob slovesu od nemške voditeljice, za katero je današnji vrh verjetno zadnji v šestnajstletni kanclerski karieri.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel Foto: Thierry Monasse
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel Foto: Thierry Monasse

BRUSELJ > Pomen nemške kanclerke za EU je Michel po navedbah virov pri EU ponazoril z besedami, da je Merklova "spomenik" ter "kompas in svetilnik evropskega projekta". "Tvoje slovo se nas dotakne politično, a nas tudi navdaja s čustvi," je izpostavil.

Voditelji bodo po njegovih besedah pogrešali njeno modrost, še zlasti v kompleksnih časih. Njena izjemna treznost in preprostost sta zelo močno orožje, je še dejal ter dodal, da jih ne zapušča, temveč bodo njen duh in izkušnje ostali z njimi.

Michel je v svojem nagovoru ob slovesu od Merklove po navedbah virov dejal še, da ve, da kanclerka ne mara presenečenj in slovesnosti, ter da upa, da ne bo jezna zaradi te slovesnosti ob svojem zadnjem vrhu.

V Bruslju so prešteli, da je bilo doslej 214 zasedanj Evropskega sveta in da je Merklova sodelovala na 107. To je po Michelovih besedah skoraj "znanstveno".

Predsednik se je sicer poslovil tudi od švedskega premierja Stefana Löfvena, ki odhaja po sedmih letih na položaju. Pohvalil je njegovo močno in pomirjajočo držo, spoštljivost, iskrenost, odprtost ter zavezanost socialnim temam in vrednotam.

V slovo voditeljema so predvajali spominski videoposnetek, dobila sta tudi darili, ki jih na Michelovo pobudo po novem izdelajo izključno za voditelje. Darilo je umetniška upodobitev stavbe Evropa, simboličnega sedeža Evropskega sveta.

Za vsakega odhajajočega voditelja bodo darilo v prihodnje personalizirali. Merklova in Löfven sta prva, ki sta ga dobila, so še pojasnili viri pri EU.

Dvodnevno zasedanje voditeljev članic EU v Bruslju sicer še traja. V četrtek so bile v ospredju visoke cene energije in sodba poljskega ustavnega sodišča, ki spodkopava načelo primarnosti evropskega prava, danes pa razpravljajo o migracijskih in digitalnih temah.

Med poslovilno slovesnostjo na vrhu se je po videopovezavi oglasil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je izpostavil "moder pragmatizem" Merklove in njen "nepopustljiv moralni kompas pri sprejemanju odločitev v minulih letih".

"Zelo malo je političnih voditeljev, ki postavijo svoja načela nad svoje ozke interese," je še poudaril Obama. Ob tem se je Merklovi zahvalil za prijateljstvo, voditeljsko vlogo in zvestobo univerzalnim vrednotam.


Najbolj brano