Kako izbrati pravega malega hišnega ljubljenčka?

Razmišljate o novem hišnem ljubljenčku? Ste v dilemi, katerega izbrati? Odločitev mora biti namreč dobro premišljena, preden v dom sprejmete novega kosmatega, pernatega, luskavega ali dlakavega prijatelja.

Če želite svoje življenje deliti s hišnim ljubljenčkom, se najprej pozanimajte, kakšno odgovornost prinaša s sabo nova žival. Nedvomno bo vaš vsakdan z novim bitjem postal bolj pester, dinamičen, a hkrati tudi napolnjen s skrbmi, obveznostmi … Ne glede na to, za katero žival se boste odločili, vsaka zahteva določeno skrb za nego, hrano, pripraviti ji je treba bivalni prostor, omogočiti veterinarsko oskrbo, zanjo si je treba vzeti čas in še bi lahko naštevali.

Ste aktivni? Imate radi gibanje, šport in bi si želeli v rekreacijo vključiti tudi žival? Športniki se pogosto odločijo za pse, ampak ni vsaka pasma primerna za vsakogar. Manjši psi, denimo, bodo zadovoljni že z nekaj igranja in aktivnosti, ki jih bodo izvajali v notranjih prostorih. Vsekakor je izjemno pomembno, koliko prostega časa imate in koliko ste ga pripravljeni vložiti v druženje z novim ljubljenčkom. Nekatere živali so zelo družabne, medtem ko druge lažje prenašajo samoto, nedvomno pa nobena ni rada zapostavljena. Marsikatera zaradi dolgega časa postane živčna, lahko poškoduje samo sebe ali naredi škodo na vrtu ali v stanovanju. Vsako živo bitje bo zahtevalo vsaj del vašega časa, zato je edino prav, da mu ga tudi namenite.

Če hočemo ali ne, za žival bomo morali tudi poseči v denarnico. Strošek ni samo nakup, temveč se je treba zavedati, da bomo morali zanjo kupiti vso potrebno opremo, ji kupovati hrano in priboljške, igračke, pripomočke za nego, evre pa bomo potrebovali tudi za preventivne veterinarske preglede, morebitna cepljenja in zdravljenja bolezni ali poškodb. Četudi žival dobite brezplačno, bo še vedno treba imeti nekaj denarja, da ji boste omogočili srečno in zdravo življenje.

Ribica: Če nimate veliko časa, prostora in denarja, potem je ribica prava izbira. Toda pozor! Ribice lahko živijo več let, zato se morate kljub vsemu zavedati odgovornosti, ki jo prinaša skrb zanjo. Preden jo kupite, se pozanimajte o vrsti ribe in zahtevah, ki jih ima. Čiščenje akvarija vam ne uide, seveda pa ribic ne bo treba sprehajati.

Papiga: Priporočljivo je, da imate dovolj prostora, saj bo ptička vesela, če ne bo imela najmanjše kletke in če bo imela možnost poleteti tudi zunaj nje. Mnoge slovijo po svoji inteligenci, sposobnosti govorjenja, razmišljanja in potrebujejo vsakodnevno interakcijo, druženje z drugimi pripadniki iste ali druge vrste. Nekatere papige živijo tudi do 60 let ali več, zato naj bo odločitev zanjo še posebej premišljena.

Zajček, morski prašiček, hrček: Manjši hišni ljubljenčki, kot so hrčki, morski prašički, miške, činčile, običajno živijo v kletki v našem domu. Življenjska doba teh živali je različna, saj na primer hrčki živijo približno dve leti, medtem ko lahko činčile doživijo tudi 20 let. Sorazmerno z življenjsko dobo rastejo tudi stroški, ki jih boste imeli z živalco v času skupnega sobivanja. Večina majhnih hišnih živali je zelo družabnih in morajo živeti v skupini ali paru, kar pomeni, da potrebujejo tudi dovolj velik prostor za bivanje, s čimer se povečajo stroški za hrano, veterinarsko oskrbo idr. Redno boste morali čistiti kletko in živalci vsakodnevno nameniti svoj čas, da se z vami poveže.

Mačka: Velja splošno prepričanje, da so mačke, ki živijo izključno z nami v stanovanju, bolj zdrave in živijo dlje, saj zunaj nanje preži precej nevarnosti. Zato je treba skrbno pripraviti dom za mačjo kosmatinko, kar pomeni, da ji kupite hrano, posodice, igrače, mačje stranišče, prenosno kletko … Čeprav veljajo mačke za individualna bitja, pa se je treba tudi z njo ukvarjati, ji nameniti dovolj pozornosti, crkljanja, igranja, skrbeti je treba za njeno zdravje in nego.

Pes: Pes je človekov najboljši prijatelj, zato si zasluži veliko našega časa in pozornosti. Na voljo je veliko število pasem s svojimi posebnostmi, ki se razlikujejo ne le po videzu (velikosti, vrsti dlake …), temveč tudi značaju. Nekateri obožujejo šport, gibanje, nenehno akcijo, medtem ko drugi radi poležavajo v naročju lastnika, marsikateri psi so po srcu lovci, spet tretji imajo radi učenje in miselne izzive … Manjši psi vas bodo stali nekoliko manj kot veliki, predvsem zaradi stroškov hrane in veterinarskih storitev.

Kaja Petrič, Štiri tačke


Najbolj brano